• Reaktív nyirokcsomó-hová forduljak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Nőgyógyászati rákszűréskor az orvos kitapintott egy csomót a hónaljamban ( 38 éves vagyok).Az ultrahangon  reaktív nyirokcsomót láttak,de többet és mindkét hónaljban. A legnagyobb 14x13x5 mm-es ,ez az ami érezhető.

        A tapintható csomó most is 2 hónap múltán is tapintható, nem fájdalmas és nem növekedett.

        Első körben mammográfiára, ultrahangra küldtek. Voltam emlő mri vizsgálaton ( mert nagyon mirigyesek a melleim) és egy jóindulatú fibroadenomát diagnosztizáltak a jobb mellemben, amit önvizsgálatkor észre sem vettem (minden és a citológia is negatív) .

        Volt egy teljes vérkép és vizeletvizsgálatom, ami egy minimális májfunkciós eltérésen kívül normális volt. De a vérvétel előtt/alatt közvetlenül volt egy lázas gyomor és bélfertőzésem(?), amire antibiotikumot kaptam.

        A háziorvos szerint azzal az eltéréssel nem kell tenni semmit.

        A kérdésem az lenne, hogy merre induljak tovább. Tulajdonképpen panaszom nincsen.

        Mire az emlővizsgálatok végére értünk eltelt 2,5 hónap és elég sok szorongással.

        Nyirokcsomó biopszia?  Sebésznek mutassam, vagy hematológusnak?

        Keressem a gócot hőtérképpel,bár abban nem bízom igazán..

         

        Mi  legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy kiderüljön kell-e aggódnom.

        Válaszát előre is köszönöm.

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomó témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kivizsgálása komplett. Önmagában a nagyobb nyirokcsomó a hónaljban nem jelez kóros állapotot. Bármilyen gyulladásos reakció zajlik a szervezetben, a nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, és a gyulladás lezajlása után nem feltétlenül húzódik vissza eredeti mératére. A sebészeti mintavétel csak abban az esetben indokolt, ha az elvégzett vizsgálatok bármilyen eltérést mutatnának. A nyirokcsomó-mintavételt hematológus szakorvos javasolhatja, így véleménye mindenképp szükséges.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-23 20:36:52; Megválaszolva: 2010. május 23., 20:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...
        Tisztelt Doktor Úr! Felnőttkori pattanásosság miatt kerestem fel korábban kezelőorvosomat, majd pár hatástalan külsőleges kezelés után nőgyógyászom javaslatára hormonvizsgálatokra mentem. Ezt a mintát menstruáció előtti 7.napon kellett...