• Reaktív nyirokcsomó-hová forduljak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Nőgyógyászati rákszűréskor az orvos kitapintott egy csomót a hónaljamban ( 38 éves vagyok).Az ultrahangon  reaktív nyirokcsomót láttak,de többet és mindkét hónaljban. A legnagyobb 14x13x5 mm-es ,ez az ami érezhető.

        A tapintható csomó most is 2 hónap múltán is tapintható, nem fájdalmas és nem növekedett.

        Első körben mammográfiára, ultrahangra küldtek. Voltam emlő mri vizsgálaton ( mert nagyon mirigyesek a melleim) és egy jóindulatú fibroadenomát diagnosztizáltak a jobb mellemben, amit önvizsgálatkor észre sem vettem (minden és a citológia is negatív) .

        Volt egy teljes vérkép és vizeletvizsgálatom, ami egy minimális májfunkciós eltérésen kívül normális volt. De a vérvétel előtt/alatt közvetlenül volt egy lázas gyomor és bélfertőzésem(?), amire antibiotikumot kaptam.

        A háziorvos szerint azzal az eltéréssel nem kell tenni semmit.

        A kérdésem az lenne, hogy merre induljak tovább. Tulajdonképpen panaszom nincsen.

        Mire az emlővizsgálatok végére értünk eltelt 2,5 hónap és elég sok szorongással.

        Nyirokcsomó biopszia?  Sebésznek mutassam, vagy hematológusnak?

        Keressem a gócot hőtérképpel,bár abban nem bízom igazán..

         

        Mi  legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy kiderüljön kell-e aggódnom.

        Válaszát előre is köszönöm.

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomó témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kivizsgálása komplett. Önmagában a nagyobb nyirokcsomó a hónaljban nem jelez kóros állapotot. Bármilyen gyulladásos reakció zajlik a szervezetben, a nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, és a gyulladás lezajlása után nem feltétlenül húzódik vissza eredeti mératére. A sebészeti mintavétel csak abban az esetben indokolt, ha az elvégzett vizsgálatok bármilyen eltérést mutatnának. A nyirokcsomó-mintavételt hematológus szakorvos javasolhatja, így véleménye mindenképp szükséges.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-23 20:36:52; Megválaszolva: 2010. május 23., 20:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: