• Mea culpa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr ! Bevallom, 2. levelemben (háziorvos kötelezettsége) –minden szándékom ellenére- sarkítottam, a kép megrajzolása túlságosan általánosítóra sikerült. Meg kell mondanom őszintén, az orvosok túlnyomó része nagyon is lelkiismeretes, önzetlen és fáradhatatlan. Tevékenységük során a gyógyító szándék vezérli őket. Az Önök lelkes kis csapatáról is nagyon pozitív véleményem volt már a legelső alkalommal, ezt ehelyütt le is írtam. Jólesett jót írni, s dicsérni. Amiket utóbbi levelemben leírtam, persze ennek ellenére igaz, mégsem mondható általánosnak. A Doktor Úr által felsorakoztatott külföldi példákon hosszasan elgondolkodtam, s behelyettesítgettem a mi kereteink közé. Meglehet, ez most nagyon hülyén fog hangzani, de véleményem szerint a mi egészségügyi rendszerünk „úgy jó, ahogy rossz”. Nálunk az alapellátás –mely nyilván olyan, amilyen- mindenki számára elérhető, s ezt ha –akármilyen is- a mérlegre dobom elég nagy súllyal esik a latba. Ha e szolgáltatás szinvonalát boncolgatjuk, ez nyilván több tényező függvényének származéka. Egy bizton állítható; a „szürkeállomány” körül minden rendben van, a hazai orvosok, eü.dolgozók felkészültsége semmivel nem marad el (-sőt!-) külhoni kollégáikétól. Maradnak a tárgyi feltételek, az eszközök. Itt meg sajnos azzal kell gazdálkodni, ami van, meg ami keveset állam bácsi még hozzátesz –jobbik esetben- (mintha fogát húznák…), vagy éppen elvesz –általánosabbik eset-. Farigcsálja a költségeket, normatívákat határoz meg, egyszóval csupa olyat tesz, ami az én olvasatomban valami iparággá devalválja a gyógyítást, ahol égig érő grafikonokat lehet rajzolni. Mindenesetre van még némi optimizmus bennem, egyszer csak összeáll egy harmonikus egésszé a dolog. E témában már nem zaklatom tovább, bár szerintem mi egy-két adott kérdésről kultúráltan eszmét cseréltünk, ennyi történt, nem több. Volna 1-2 konkrét eü. kérdésem, melyekre sajnos nem találok egyértelmű választ sehol. 1 Létezik-e Mo-n olyan intézmény (s ha igen hol ?), ahol méh-méreg-terápiát alkalmaznak ? (Nem kivonatra gondolok, hanem ahol effektíven a méhekkel történik a pl.reumatikus panasz kezelése) Érdekelne e dolog, allergiám nincs a méh-méregre, jókat olvastam erről, tennék egy kisérletet. 2 Különböző derék,-hát,-térd-panaszaim vannak, melyek meggyőződésem szerint eredeztethetők onnan (is), hogy erősen lúdtalpam van már vagy 25 éve. Különböző orvosi vizsgálatokon, kórházban ezt többször is dokumentálták leletekben, de itt mindig megállt a dolog. Még a hőkamerás vizsgálattal is kimutatták, a mindkét lábszárban meglévő hőkülönbséget, mely a lábboltozat túlterheléséből ered, mint egyfajta ortopéd elváltozás. Szerintem ez statikailag kihat a gerincre is, de mint írtam ez nem igazolt, csak saját meggyőződés.-Igaz, nem is forszíroztam ebbe az irányba a vizsgálódást…- Ajánlott: talpbetét viselése. Kérdés: Hol és hogy lehet ehhez hozzájutni ? Háziorvos utalt rá, hogy itt változás van, már nem ortopédián, hanem …. ? Valahol méretre kell, hogy készüljön... Támogatás mértékében van valami változás ? Erről érdekelnének a részletek. 3 Arcüregből (mindkét oldalon, hol itt, hol ott) „menetrendszerűen” kb 2 hetenként ürül nagyon sűrű, nagy mennyiségű, váladék, mely feltűnően sárga, néha véres, s nehezen szakad ki. Soha nem tudok „rendesen” orrot fújni, mindig mintha jelentős része bentmaradna. Ez lélegzetvételkor is zavar. Gégészeten készült RTG, ez negatív lett (igaz, ez pont 1-2 nappal a „kiürülés” után volt) , a doktornő valami kis tölcsérrel benézett, de én úgy érzem, a dolog ennél távolabb, mélyebben van. „Messzebblátó” eszköz létezik ? Van egy állandó rekedtségem is. Ez szerintem a dohányzásra vezethető vissza, ami kb 20-25 éve tartott -közben többször 1-2 év szünettel- idén januárig, azóta végleg abbahagytam. Azt mondták, ajánlott résztvennem egy szájüregi-rákszűrésen. Ez mit jelent ? Egy rutin gégészeti vizsgálat, vagy ennél több, specifikusabb ? A ciginek szerintem a hörgőknél is van nyoma, mert gyakran érzem, hogy lenne váladék, de nem tudom felszínre hozni. A „normál” köhögés csak a torkomat erőlteti meg, de ha hörgőtől próbálom (mintha mélyről egy erőltetett hosszú „h” hangot ejtenék) akkor mindig van némi váladék. Itt nincs mód „körülnézni” odalent ? Épp tegnap töltöttem ki a Webbeteg-kérdőívet. Igyekeztem őszintén és lelkiismeretesen válaszolgatni. Ez pusztán statisztikai felmérés, vagy esetleg a portáljuk tartalmára, szerkezeti felépítésére is kihat, amennyiben az igények abba az irányba mutatnak ? (Csak egy példa, volt egy ilyen kérdés : jó lenne-e, ha orvosomat ezen az oldalon keresztül is elérhetném ? Természetesen igen, de ez az én igényemen, az oldal működtetőinek szándékain túlmenően az adott orvosoktól is feltételezi a partnerséget.) Bocsánat ha túl sokáig raboltam az idejét , hiába, ha én belelendülök, akkor nem hagyom abba egyhamar… Jó Egészséget Mindannyiunknak !: - Én -

        WEBBeteg szakértő válasza a arcüreggyulladás témában

        Kedves Kérdező!

        Először is elnézését kérem, amiért nem kapott eddig választ a kérdéseire.

        Amennyiben Katona doktor úr még szeretne reagálni a levelére, csatolom majd.

        1. kérdés. Allergológusunk válasza:

        Én méhméreg allergiának az immunterápiájával foglalkozom. A méhméreg tartalmaz olyan revulziv anyagokat, ami hyperaemiát (bőrpír,melegség) okoz és hatásos lehet rheumás jellegű fájdalmakra, de hogy ezzel Magyarországon valaki szakember hivatalosan foglakozik azt sajnos nem tudom.

        Dr. Brúgós László

        2. Mozgásszervi kérdés

        Kedves Kérdező!

        Úgy tudom, hogy az ortopédián írnak továbbra is, vagy legalábbis nem hallottam, hogy ez változott volna!

        Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus

        3. Fül-orr-gégészeti kérdésére a válasz:

        Kedves Kérdező!


        A leírt panasza alapján arra gyanakszom, hogy idült arcüreggyulladása lehet, és az arcüregekből eredhet a gennyes, sűrű váladék, ami időnként, ha a szájadék megnyílik, akkor ürül. Az arckoponya-röntgen azonban általában kimutatja ezt, még akkor is ha a váladék éppen kiürült, mert a megvastagodott nyálkahártya akkor is látható. De a negatív röntgen nem zárja ki a betegséget. A CT-felvétel már biztosabb eredményt ad. Endoscop segítségével, orron át bejutva meglehet tekinteni az orrüreg és arcüreg területeit, ez lenne a legjobb, ez helyi érzéstelenítésben is végezhető, néhány perces vizsgálat. Altatásban is lehet végezni (inkább ez az elterjedt), ilyenkor ha olyan eltérést találnak egyúttal endoscopos műtéti beavatkozás is végezhető.
        A szájüregi rákszűrést minden fül-orr-gégészeti vizsgálat során el kell végezni.
        Ami az alsóbb légutakat, hörgőket illeti, ez a tüdőgyógyászathoz tartozik. Ott is képalkotók segítségével (röntgen, CT, MR) és szükség esetén endoscoposan (bronchoscopia) is megvizsgálják. Mivel Ön hosszú ideig dohányzott jó lenne, ha ott is megvizsgálnák.

        Dr. Piros Zsuzsanna

        Ui.

        A WEBBeteg kérdőívet azért kértük, hogy töltsék ki olvasóink, hogy jobban megismerjük az igényeiket, hogy mivel lehetne a portált még hasznosabbá tenni.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-14 12:05:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: