• Sipoly? Hol a segítség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

         

        Segítségért fordulok Önökhöz egy édesanyám (69 éves) életét megkeserítő, és állandó, változó intenzitással jelentkező fájdalmat okozó, eddig teljesen ki nem derített és nem kezelt betegség gyógyítása és a fájdalom megszüntetése érdekében.

        A 2001-től tartó jelenleg is, állandó fájdalmat okozó betegsége már nagyon megviselte, és a házi orvos sem foglalkozik már azzal, hogy kiderítse és kezelje a betegsége okát, csak a fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőket írja.

        Az állandó fájdalmat okozó betegsége mellett az alábbi megállapított betegségei vannak: ISZB, cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, bélösszenövés, hörgőszűkület, szürkehályog. Volt tüdőemboliája és trombózis a lábában, csúnya gerincferdülése és izületi problémái is vannak.

         

        Az állandó fájdalmat okozó betegsége 2001 februárjában kezdődött, derék, farokcsont és keresztcsont körüli, végbél felé sugárzó kibírhatatlan fájdalommal. (Utólag visszagondolva ekkor télen el is csúszott és fenékre esett kétszer.)

         

        1. 2001. márciusában idegsebésznél jártunk, MR vizsgálat történt, de nem a farokcsontról, hanem a LIV. és LV csigolyákról. Az idegsebész nem talált okot a kibírhatatlan fájdalomra.

        2. 2001. májusában  sebészeti kivizsgálás történt a Diósgyőri Kórházban.

        Röntgen lelet: A sacrumon fractura nem különíthető el. A cocygealis szelvények között durvább megtöretés nem látható. Végszelvények között durvább megtöretés nem látható.

        UH nagylabor: nem talált okot a betegségre.

        CT:  a megvizsgált gerinc szakaszon (sacrum és coccygeum) csontdestructiora utaló eltérés nem található. A csontszerkezet diffusan poroticus. A sacroiliacalis rés tágassága mk.o.norm.

        Sigmoideoscopias vizsgálat: Lument elzáródó faeces miatt csak 15 cm-ig sikerült felhatolni. Áttekintett szakaszon eltérést nem érzékeltek.

        Sebész szakorvos véleménye: nagy valószínűséggel a farokcsont csonthártya gyulladása okozza a fájdalmat.

        Kórházi kezelést kapott,  Diprophos injekciókat.

        A kórházai kezelés után fájdalma mérséklődött, de soha nem szűnt meg, nem volt hajlandó orvoshoz menni, mert az orvosok szerint ő biztos nem is beteg, csak képzelődik. Így otthon próbálkoztunk többféle gyulladáscsökkentővel, gyógynövénnyel, fájdalomcsillapítók sokaságával.

        3.         2001. augusztusában a farokcsontnál a gerinc mellett közvetlenül váladékozó lyukszerű sebek keletkeztek kibírhatatlan fájdalom mellett. Ezt is házilag, otthon kezelgettük és magától gyógyult be.

        4.         2002. áprilisában fájdalmai rendkívül felerősödtek, újból sebész szakorvoshoz mentünk.(A házi orvos máshová nem küldött, és én nem tudtam mást kitalálni.) A sebész egyébként rendkívül segítőkész, és sok mindent megpróbált, véleménye: cysta dermoid.  Műtéti megoldást javasolt, melynek során 7 cm hosszú, 2 cm széles, 3 cm mélységű szövetdarab eltávolítása történt meg a farokcsont magasságába a gerinc mellől. A műtét előtti napon UH vizsgálat történt a fájdalmas területen, melynek során a lágyrészekben letokolt folyadék, vagy tályog nem volt kimutatható.

        Szövettani vizsgálat eredménye: cysticus képlet nem igazolható, gyulladás, rosszindulatúság jelei nem lelhetők fel. A bőrös felszín alatt közvetlenül mély septumok formájában hegszövet ismerhető fel. Körülírt területen vérzéses jelek is felismerhetők a műtéti terület széli részében.

        5. 2002.júliusában újabb próbálkozás, újabb fájdalomcsillapítók, és egy UH vizsgálat, melynek eredménye: A műtéti terület az UH vizsgálófej számára nehezen hozzáférhető. Amennyire így megítélhető: a műtéti feltárás felső-középső harmad határán a bőrfelszíntől caudalis irányban haladó, ferde lefutású, 23 mm hosszúságú, 7 mm szélességű echoszegény sáv látható, mely fistulajáratnak felel meg. A fenti lefutás után a bőrfelszíntől 9-10 mm mélységben a fistula elágazódik, egyik része 6 mm hosszúságban medial és caudal felé hala, a járat másik ága ferdén laterális irányba halad, és ez 2 cm hosszan követhető. A musculus gluteus maximust a járatok nem érik el. Érdemi váladék retentio a fisulajáratoknál nem látható.

        6. 2002. októberében ismét a sebészeti ambulancián próbálkoztunk a kibírhatatlan fájdalom miatt. Diprofos injekciót kapott, minek hatására fájdalma keveset csökkent. Röntgen felvétel történt: A cocygeum szelvények csak részlegesen ítélhetők meg a tömeges lágyrész miatt. Neurológiai szakvizsgálaton eltérést nem találtak.

        7. 2002. novemberében orvos-természetgyógyászhoz mentünk. Az általa elvégzett biorezonanciás vizsgálat megállapítása az alábbi volt: a bőr alatt kezdődő elágazó járatok, ami a csontig érőnek észlelhető, ahol a gyulladás ráterjedt a csonthártyára. Gyulladást jelez ezen a területen, a gennyes folyamatot okozó kórokozó észlelhető.

        A diagnózison és a fájdalomcsillapító, szteroid gyulladáscsökkentők, injekciókon kívül más megoldást nem javasolt a kibírhatatlan fájdalom megszüntetésére.

        8. 2003. októberében a hörgő problémái miatt bekerült a Koch Róbert kórházba.  Itt a farokcsont körüli fájdalma miatt újabb vizsgálatokat végeztek. Alhasi Uh, nem talált semmit. MRI vizsgálat történt, idegsebész véleménye: Polydiscopathia lumb. Sten.can.spin.lumb. Spondylarthrosis lub. Spondylosis lumb. Az MR vizsgálat degeneratív elváltozásokat mutat az ágyéki gerincen, mely idegseb. Teendőt nem igényel, és panaszaival nem hozható összefüggésbe.

        9. 2004. májusában a fájdalom újból kibírhatatlanná vált., a vizelettel időnként vér kezdett ürülni. (tapasztalatunk szerint ilyen ürülés után a panaszai némileg mérséklődnek, mely a mai napig is így van) Újból a sebészeti ambulanciára mentünk. (Ekkor már orvos nem volt a falunkban, néha helyettesítés) A sebész javaslatára nőgyógyászati kivizsgálás, hasi UH és az urológián is UH vizsgálat történt. Itt sem találtak okot a kibírhatatlan fájdalomra.

         

        Ezek után egy ideig édesanyám orvoshoz nem volt hajlandó elmenni, sokat szenvedett, és tűrt, közben közel 20 kilót lefogyott. Egy vérvétel során megállapították 2005 szeptemberében, hogy cukorbeteg, és gyógyszeres kezelést igényel.

         

        10. 2005. novemberében a fájdalom ismét kibírhatatlanná vált, és édesanyámnál egy CT vizsgálatot végeztek az utolsó két L.IV-V. discusokról, valamint a sacrumról, de a fájdalomra nem találtak magyarázatot.

         

        Ezen időponttól kezdve csak természetgyógyászokkal, alternatív gyógymódokkal próbálkoztunk, néha szteroid gyulladáscsökkentővel a kiírhatatlan fájdalmak jelentkezésekor.

         

        Jelenleg azonban kb. négy hónapja a vizelettőlfüggetlenül vér(kisebb mennyiségben), és ragcsos váldék szinte folyamatosan távozik. Fájdalma teljesen változó intenzitásúvá vált napi szinten. Mivel a házi orvos semmit sem javasolt, ezért urológushoz mentünk. A szakorvos megtükrözte, hasi UH-ra és laborba küldte, de ismét nem mondtak semmit , és a véres vizelet okát sem tudják.

        Ezekután alhasi CT vizsgálatot javasolt az urológus, ahol a méhben folyadékot találtak. Mire nőgyógyászati vizsgálatra elmentünk, egy hajnalban nagyobb mennyiségű váladék távozott el.

        A nőgyógyász az UH-on nem talált semmit, és a rákszűrés eredménye is negatív lett.

        Az orvos-természetgyógyász ismerősöm egy biorezonanciás vizsgálat alapján azt mondta, hogy a sipoly váladékozik a hüvelyen keresztül. Sumamed gyulladás csökkentőt írt, de ezt már beszedte, és javulást nem tapasztalható.

        Most ismételten itt vagyunk minden magyarázat és segítség nélkül.

         

        Tisztelettel kérem Önöket amennyiben  van megoldás segítsenek.

        WEBBeteg szakértő válasza a sipoly témában

        Tisztelt asszonyom!

        Az édesanyja panaszainak okát feltárandó, kivizsgálását a friss tünetek alapján javasolnám megközelíteni. Amennyiben a húgyhólyag tükrözéses vizsgálata (cystoscopia) megtörtént és annak eredménye negatív, úgy katéteres vizeletből történő vizsgálatot javaslok, vér után nyomozva. Amennyiben pozitív, úgy hasi tumor (vese vagy uretert destruáló hasi tumor) irányába kell vizsgálni. Amennyiben ezen vizsgálata negatív, úgy alapos nőgyógyászati vizsgálat javasolt, a hüvely alapos megtekintésével, fistulajáratot kutatva. Igazolt fistulanyílás esetén fistulographiás vizsgálattal az eredet felkereshető. Amennyiben fistulanyílás nem látható, úgy vékony méhnyálkahártya esetén is a méh kürete (fractionalt curettage) javasolt.
        Két dolgot kell alaposan mérlegelni: ad1. Kérdéses, hogy az idős mamát mennyire érdemes nagyobb vizsgálatoknak, esetleg műtétnek kitenni, hiszen az Ön által említett belgyógyászati betegségek ilyen beavatkozások szövődményét erősen emelik, főleg egy idős beteg esetén. ad2. A korábban a gerinc alsó szakasza mentén a bőrön megjelenő fistulanyílások egy közeli szerv chronikus betegségére utalnak, hiszen ezek ok nélkül nem alakulnak ki. Leginkább sugárkezelést követően észlelhetők, de erről Ön említést nem tett, így ez tehát kizárható.
        Ahogy én látom, korábban korrekt vizsgálatok történtek. Amennyiben a teljes vizsgálati sorozatot valaki nem járja végig (érthetően idős, fáradékony embernek ezek is megterhelők), úgy később már csak a tünetek után kullogunk és az eredendő ok megkeresése egyre nehezebb.

        Tisztelettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-15 22:47:00; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 11:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy voltam az utóbbi 2 évben sima hcv tesztem ez sajnos mind a két esetben pozitív lett . Majd ezután 2 x történt pcr kimutatás ami viszont nem detektálható volt tehát vírus nem volt a...
        Jó napot kívánok. Friss koponya ct.n vagyok túl. Eredmény.: -A hátsó scala szabad. A IV.kamra kozepallasu, normál tágassagu. A supratentorialis kamerarendszer nem tág. A kozepvonal a helyén van. Az agyálomanyban vérzés vagy más kóros...
        Kb 1 éve már, hogy folyamatosan bélgázzal küzdök, minden nap, voltam laktoz, laktuloz terhelés teszten, illetve hasi ultrahangon is, semmi nem mutatott eredményt. Az ovrosom szerint minden rendben van, de nem multak el a bélgázok, tanácstalan...
        Tisztelt Dr.Úr! Már lassan 2 éve próbálkozunk babával de eddig sikertelenül.35 eves vagyok,még nincs gyermekem.Hormonvizsgálat,andrológiai vizsgálat,HBA teszt,PCT teszt rendben. Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során az alábbi leletet...
        Kedves Doktornő! A mai kontrasztanyagos CT leletem az alábbiakat írja (és Cd is van hozzá): "A máj nem nagyobb, homogén, VIII. segmentumban 12 mm artériás fázisban széli részén halmozó, majd vénás késői parenchymás fázisban fokozatosan...
        T. Doktor úr! Különös panasszal küszködöm. Idegen környezetben nagyon nehezen tudom elindítani a vizelést. Nyilvános helyen, meg ha vannak körülöttem szinte sehogy. 17 éves korom óta van ez, amikor egy osztálytársammal megnyertünk egy...
        Tisztelt Doktor Úr! 3 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam H2 kilégzés során fruktózintoleranciát, legalábbis ez van a papíromra írva. (Ha túl sok gyümölcsöt eszek puffad, zubog és fáj a hasam.) Ennek kapcsán fruktózban szegény...