• Magas pulzusszám sportolónál

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        27 éves nő vagyok, átlagos testalkattal (170cm, 60-62kg). Aktívan, mondhatni versenyszerűen sportolok. A problémám az volna, hogy viszonylag magas a pulzusom, volt már gondom edzés vagy meccs közben kisebb rosszullétek formájában (erős szívdobogás, szédülés, zavartság). Gyakran viselek pulzusmérő karórát edzés közben és úgy általában is, így szinte minden helyzetben megfigyelhettem már a pulzusom. Az állóképességemmel abszolút nincs probléma, mondhatni kiváló, de egy-egy komolyabb "sprint" után nem nagyon tudom világomat :) Hogy mit értek magas pulzus alatt? Edzés közben már jelentéktelen mozgás elvégzésekor hamar 140-160 körüli, néha e feletti érték jelentkezik, edzés közben gyakori a 180-190 feletti érték, de regisztráltam már 201-es pulzus számot is. Az intenzív gyakorlatok végeztével sokáig 150 körüli értéken marad, azonban néha 100 alá is csökken hírtelen. Egy legutóbbi 1 órás közepes intenzitású edzés alkalmával 187-et regisztráltam, azonban az edzés után 2 órával sem csökkent le 115 alá a pulzusszám. Napközbeni tevékenységeim során, pl ülőmunka közben 100 körül van mindig, ha teszek pár lépést, már 120 felé emelkedik. Ébredéskor és lefekvéskor 90-100 közötti érték szokott mutatkozni és nem igazán csökken, azonban alvás közben közel 70-es az átlag. Egyik nyugus napon közel 24 órán át viseltem a pulzusmérő órát. 24 órában benne van egy 12 órás ülőmunka és 2 alvás, semmi sport. Így jött ki 80-as átlagra.

        Egyik kórházban dolgozó ismerősöm szakszerűen megmérte egyszer, hagyta hogy üljek 10 percet, majd azután mért 115-ös pulzust... Azt javasolták feltétlenül menjek el háziorvoshoz és vizsgáltassam ki, mert sportoló létemre ez veszélyes is lehet. Az edzőm pl. mondta már, hogy nem enged edzeni, mert nem válalja a felelősséget, nem hiányzik neki, hogy szívinfarktust vagy agyvérzést kapjak a jégen. A háziorvosom egyszerűen annyit tett, hogy felírta nekem a Metoprolol Z Hexal nevű gyógyszert... ami mint utólag kiderült, szerepel a MACS tiltólistáján... Illetve írt még fel Eleniumot, mondván szerinte belső feszültség okozza a problémát. Igaz, hogy mostanában elég feszült az életem. De én nem vagyok az a gyógyszerkedvelő típus... Mivel elég vad sportot űzök (jégkorong), ami már önmagában egy gyors sport, emelett tele van esésekkel és ütközésekkel, ezért nem tudom, hogy a magas pulzusnak lehet-e komolyabb következménye. Továbbá azért is okoz gondot a magas pulzus, mert így nem tudok kardio módszerrel, pulzusszámon alapuló edzéstervvel készülni, mert már igen kis erőkifejtésnél elérem annak az intervallumnak a maximumát, melyben hatékony edzésmunkát végezhetek.

        Mit gondol? A leírtak alapján van ok az aggodalomra? Ha igen mit javasol, mit tegyek?

        Válaszát tisztelettel megköszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a magas pulzus témában

        Kedves Kérdező!

        Előző kérdésére válaszolt kardiológus szakértőnk. Amennyiben nem kapta meg, kérem, jelezze.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-03-30 14:22:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 08:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        19.heti terhességi UH placenta érettsége 1. Kell aggódnom?