• Röntgen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 11 hónappal ezelőtt súlyos autobalesetem volt kétoldali PTX,HTX. Kb 30 röntgen felvétel készült a mellkasomról.Érdekelne,hogy ennyi sugár ártalmas-e,okoz terméktelenséget vagy károsodást a spermiumokban? Szeretnénk majd kistestvért közben született kislányunk (10 hónapos)mellé. Köszönettel várom válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a röntgensugárzés témában

        Kedves Kérdező!

        A röntgensugár egy ártalmas sugárzás, de a mindennapi orvosi gyakorlatban elég gyenge ahhoz, hogy ne okozzon károsodást, ha az ember egy betegség kapcsán  röntgenvizsgálatokon esik keresztül. Ha egy súlyosabb baleset miatt több ilyen vizsgálat is volt, azokat nem közvetlenül egymás után végzik, hanem a vizsgálatok között idő telik, amely alatt a szervezet is gyógyulhat.

        A röntgenfelvételek során mindig egy adott testrészt vizsgálnak, és nem sugarazzák be az egész testet. Hölgyeknél a petesejteket tartalmazó petefészkek ki is szokták takarni ólomfelülettel, mivel ezek a sejtek nem képződnek újra, és minden kislánynak már születéskor megvan az összes petesejtje. Férfiaknál más a helyzet, mivel a herékben különböző fejlettségi fokban állandóan termelődő spermiumok talalálhatók. A spermiumok rövid élettartamúak, természetesen a röntgensugárzás károsíthatja mind a női , mind a férfi ivarsejteket, de a röntgensugárzás fő káros hatása abban rejlik, hogy a sejtekben rejlő örökítő anyagban káros változásokat okozhatnak. 

        Ez a veszély inkább a minden nap röntgen sugárban dolgozó embereknél fordulhat elő, ezért viselnek ezek a dolgozók ólomköpenyt, ezért végzik a röntgenfelvételeket egy speciális kamrából, hogy ez ne károsítsa az ő egészségüket. A betegek, akár Ön is, nem kapott olyan mértékű röntgensugárterhelést, hogy férfi meddőséget vagy rákos elfajulást okozhasson.

        Dr. Jóna Angelika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-08 21:49:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 09:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: