• Röntgen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 11 hónappal ezelőtt súlyos autobalesetem volt kétoldali PTX,HTX. Kb 30 röntgen felvétel készült a mellkasomról.Érdekelne,hogy ennyi sugár ártalmas-e,okoz terméktelenséget vagy károsodást a spermiumokban? Szeretnénk majd kistestvért közben született kislányunk (10 hónapos)mellé. Köszönettel várom válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a röntgensugárzés témában

        Kedves Kérdező!

        A röntgensugár egy ártalmas sugárzás, de a mindennapi orvosi gyakorlatban elég gyenge ahhoz, hogy ne okozzon károsodást, ha az ember egy betegség kapcsán  röntgenvizsgálatokon esik keresztül. Ha egy súlyosabb baleset miatt több ilyen vizsgálat is volt, azokat nem közvetlenül egymás után végzik, hanem a vizsgálatok között idő telik, amely alatt a szervezet is gyógyulhat.

        A röntgenfelvételek során mindig egy adott testrészt vizsgálnak, és nem sugarazzák be az egész testet. Hölgyeknél a petesejteket tartalmazó petefészkek ki is szokták takarni ólomfelülettel, mivel ezek a sejtek nem képződnek újra, és minden kislánynak már születéskor megvan az összes petesejtje. Férfiaknál más a helyzet, mivel a herékben különböző fejlettségi fokban állandóan termelődő spermiumok talalálhatók. A spermiumok rövid élettartamúak, természetesen a röntgensugárzás károsíthatja mind a női , mind a férfi ivarsejteket, de a röntgensugárzás fő káros hatása abban rejlik, hogy a sejtekben rejlő örökítő anyagban káros változásokat okozhatnak. 

        Ez a veszély inkább a minden nap röntgen sugárban dolgozó embereknél fordulhat elő, ezért viselnek ezek a dolgozók ólomköpenyt, ezért végzik a röntgenfelvételeket egy speciális kamrából, hogy ez ne károsítsa az ő egészségüket. A betegek, akár Ön is, nem kapott olyan mértékű röntgensugárterhelést, hogy férfi meddőséget vagy rákos elfajulást okozhasson.

        Dr. Jóna Angelika

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-08 21:49:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 09:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...