• Hemolízis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Vérképemben a következő vizsgálatok mellett a "lakkszerű hemolízis, nem értékelhető" kifejezés szerepel: CK, TP, AP, LDH, AMYL, GOT, GPT, BUN, GLU, T-BIL, GGT, CREA, UA, SHOL, TG, HDL-CHOL, LDL-CHO, Se Na, Se k, alb., CRP_Guanti. Tudom, hogy csak globálisan értékelhetőek az eredmények, mégis: kissé aggaszt a helmolízis kifejezés jelenléte. Szeretném tudni, hogy milyen tényezők okozhatják ezt a vizsgálati eredményt, illetve, hogy a hemolízis minek a következményeképpen jöhet létre. Amit a netes keresők kiadtak erre a kifejezésre, nem sok jóval biztatnak. A vérvizsgálat apropója egy kb egy hónapja jelen lévő, időnként megjelenő "oldalszúrás-szerű" hasi fájdalom jelenléte volt. A vizsgálatban a normálistól eltérő eredmények: RBC:3,57T/L, HGB 118 g/L, PcV 0,335 L/L. Válaszát és javaslatait előre is köszönöm. P. Vera

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Tisztelt P. Vera!

        Ne ijedjen meg, a leírás alapján az történhetett, hogy a mintavétel, vagy a szállítás során a vérminta "tönkrement" és emiatt nem voltak a jelzett értékek mérhetőek. Ilyen esetben újabb mintavétel szükséges. Ha bármilyen betegség okoz hemolizist, úgy a laboreredmények közül a bilirubin (T-BIL), az LDH, esetleg a kálium (se k) lehet kórosan emelkedett. Érdemes újabb vérvételt végezni.

        Üdvözlettel: Dr Miltényi Zsófia haematológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-17 20:37:09; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 08:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: