• Székletprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Problémám, melyre szeretném a válaszát kérni az alábbi: Az elmúlt hónapban két-három alkalommal vettem észre, hogy vizeléskor is kevés széklet, illetve inkább székletnyom, maszatolás látszik a WC papíron. A fehérneműt nem szennyezi be. Így visszagondolva néhány éve ez már előfordul többször, de olyan napokon, amikor egyébként volt azon a napon korábban székletem (nem igazán foglalkoztam vele, bár furcsának találtam, de arra gondoltam talán nem töröltem meg rendesen…) Most azonban olyan napokon is előfordul a székletnyom a papíron, amikor nincs székletem aznap. Előzményeim, melyek esetleg fontosak lehetnek a válaszadáshoz: Középkorú nő vagyok. Kicsi gyermekkorom óta székrekedéses vagyok, amely nagy valószínűséggel összefügg többek között azzal, hogy erősen hajlamos vagyok a stresszelésre, szorongásra (általában is). Iskolában, munkahelyen, nyaraláson stb. soha nem végzem a dolgom, csak ha már nagyon muszáj. Volt, hogy egy hét is kimaradt. 2-3 nap sokszor kimarad, évente több alkalommal ennél több is, akkor hashajtót használok (egy évben nem fogy el egy doboz, tehát sem sokat). Voltam emiatt több alkalommal orvosnál, de a székrekedés kivizsgálását nem tartották indokoltnak, hiszen „magától” is megy, az állaga általában nem bogyós, de az eleje kemény. Étrendváltoztatás, mozgás, sok folyadék az általános javaslat, amelyre az utóbbi időben még fokozottabban figyelek, így javult is valamelyest a helyzet. Colonoscopián három alkalommal voltam (2001, 2005. és 2011. években), mindent rendben találtak. Utoljára idén februárban jártam gastroenterológusnál, ekkor vérzés miatt, mint már korábban is többször. Néha friss vér látszik a széklet tetején. Az orvos szerint repedés okozza a panaszt, aranyerem nincsen. Megvizsgált és mindent rendben talált az alsó kb. 10 cm-en. A tükrözés pedig negatív eredmény esetén még pár évig szavatos (10 évet mondanak). (Másfél éve szintén ez volt egy másik orvosnál a vélemény, nem szükséges egyelőre tükrözni.) 2008 óta évente négy-öt alkalommal este, illetve az éjszakai órákban záróizomgörcsöm van, elég intenzív, és legalább fél órát tart. Az utolsó idén április végén volt. Ezt is említettem az orvosoknak, akik szerint alkati dolog, és együtt kell élni vele. Tehát minden rendben van „alul” mégis van ez a maszatolás…. Félek, hogy a helyzet rosszabbodik. Véleménye szerint ismét keressek fel egy orvost? Mi okozhatja ezt, ha elvileg fizikailag rendben vagyok? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a széklet-tartás témában

        A panaszt okozhatja a gátizomzat és a szövetek korral és hormonális változásokkal járó sorvadása, a méh, a húgyhólyag és a végbél süllyedése, de akár széklet-impaktáció (megkeményedett rögök a végbélben, melyek mellett csak elfolyósodott széklet tud kijutni). Érdemes lenne nőgyógyászati, urológiai szakvizsgálatot végeztetni, valamint egy rectoscopiát elvégeztetni (végbéltükrözés).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. július 11., 12:57; Megválaszolva: 2018. július 12., 10:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: