• Rendszeres hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Két évvel ezelőtt már megkerestem Önt ezen a weboldalon az izmaimat érintő problémával. Az addigi vizsgálatok nem mutattak neurológiai problémát, ezért kértem ki a véleményét, hogy gasztroenterológiai probléma lehet-e a háttérben. Azt a választ kaptam, hogy az kizárható......Ezt követően további neurológiai vizsgálatokon jártam. Történt izombiopszia is, ami elszórtan atrófiás rostokat, enyhe neurogén léziót és szubsarcolemmálisan enyhén fokozott oxidatív enzimaktivitást mutatott ki. Központi idegrendszeri eredetű problémát feltételeznek. Az állapotom hullámzó, de úgy tűnik, hogy tornával szinten tudom magam tartani......Most egy emésztési probléma miatt írok Önnek, ami kb. 2-2,5 hete kezdődhetett. Vegyes állagú, lágyabb székletem és hasmenésem szokott lenni majdnem minden nap (1-2 nap kihagyás volt). A reggeli, délelőtti órákban, 1-2 alkalommal kell menni WC-re, a nap hátralévő részében már nem. A széklet hallható bélmozgás kíséretében ürül. Az elmúlt 5-6 napban már csak a nagyon híg hasmenés volt a jellemző. Szombat óta Smecta port és Cralex szénkapszulát szedek. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a mai napon már homogén, krémes állagúvá sűrűsödött a székletem. A székletben vért vagy ételmaradékokat nem látok. Hányás, hányinger nincs. Az étvágyam nem csökkent. A gyomrom, májam, derekam tájékán érzek időnként kellemetlenséget (enyhe görcsös, talán égő érzés). A hasam jobb oldalába időnként enyhén belesajdul valami fájdalom. Nyomásra viszont konkrét fájdalmat nem érzek a hasamban......12 napja készült egy teljes vérkép (koleszterin, májfunkció, vesefunkció, CRP, automata vérkép, pajzsmirigy hormonok, stb.). A vérképem emelkedett Karbamid szintet (8.0 az eredmény, 2.1-7.1 a határérték), emelkedett Monocyta számot (7.8 az eredmény, 5.0-7.0 a határérték), emelkedett MPV szintet (11.2 az eredmény, 8.0-10.0 a határérték) mutat. Egyéb eltérés nincs a vérképemben (Kreatinin szintem is normális)......Pénteken voltam a háziorvosomnál. Megnyomkodta a hasfalamat, de nem érzett problémát. Tenyésztéses székletvizsgálatot kért. A mintát szombaton adtam le az ÁNTSZ-nek. Elvileg szerdára vagy csütörtökre lesz meg az eredmény. Felírta viszont a Normix antibiotikumot, amit nem mertem még elkezdeni, mert rokonom rosszabbul lett tőle, amikor szedte az emésztési problémájára. A betegtájékoztatóban azt olvastam, hogy mellékhatásként jelentkezhet Candida vagy baktérium okozta fertőzés is......Ön szerint érdemes szednem a tenyésztés eredménye előtt ezt az antibiotikumot? Mennyire bántja ez a bélflórát? Valamilyen kórokozó lehet a problémám háttérében, ami csak ilyen mértékű emésztési problémát okoz? Szövődményként okozhat ez vakbélgyulladást (ezért kellhet azonnal antibiotikum)? Vakbélgyulladás lehet elsődleges oka a problémának? Lehet esetleg ez is központi idegrendszer eredetű probléma? Elképzelhető, hogy a hasamban a kellemetlen érzéseket a hasam izmai vagy a hasi nyirokcsomók okozzák? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a hasmenés témában

        A Normix szedésével véleményem szerint várhat nyugodtan. A panaszt jó eséllyel gyomor-bélhurutot okozó vírus- vagy baktériumfertőzés okozhatta, így a lezajlás után már kicsi a kimutatás esélye, bár specifikus terápiás igény sincs. A Smecta jó, érdemes mellé probiotikumot használni pár hétig (pl. Bonolact Regeneral), valamint tünetileg a Duspatalin tabletta is megpróbálható. A hasi panaszt a belek fokozott érzékenysége, esetleg a hashártyában lévő nyirokcsomók duzzanata okozhatja. A panaszok lefolyása alapján vakbélgyulladásra nem gyanakodnék.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. július 09., 13:36; Megválaszolva: 2018. július 09., 18:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: