• Gyógyszerekre nem reagáló magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Plósz János! Anyukám 15 éven keresztül szedett Covercard 5/5-öt, reggelente fél tablettát magas vérnyomásra, ezalatt tökéletesek voltak az értékei. Aztán kb. 3 hónappal ezelőtt szivritmuszavara lett és egyik napról a másikra nem reagált a gyógyszerre. A Covercardot abbahagyta, és elmúlt a szivritmuszavar. Azóta hetente többször jár a háziorvoshoz, már rengeteg gyógyszerváltáson túl van, de max. 1-2 napig hatnak, ha hatnak. Kapott már olyan tablettát is, aminek elvileg 24 órás a hatása, de az sem hatott 2-6 óránál tovább. Gyanakodtak vese problémára, volt ultrahangon, laborban, de nem találtak problémát. Azt szeretnénk kérdezni Öntől, hogy mi okozhatja, hogy nem reagál a szervezete a gyógyszerekre? Gyerekkorában egy betegség szövődményeként szivizomgyulladása volt, hónapokig szedettek vele antibiotikumot, ami tönkretette a gyomrát. Okozhatja a mostani, gyógyszerekkel szembeni ellenálást, hogy nagyon érzékeny, sokat fáj a gyomra, és ez csak egyre rosszabb lett az utóbbi pár évben? Többször volt már gyomortükrözése is, de ezek a vizsgálatok is negativak lettek. Köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a vérnyomás témában

        Gyomor-probléma nem okoz vérnyomáscsökkentő gyógyszer-rezisztenciát.A magasvérnyomás-betegség primer okait kell kizárni (vese-artéria szűkület, hormonális eltérések, egyéb gyógyszerek szedése). Ha például gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítót szed rendszeresen, az okozhatja a vérnyomáscsökkentők hatástalanságát.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. február 28., 19:08; Megválaszolva: 2018. február 28., 19:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: