• Vérvétel - vérvizsgálatok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Hogyan van biztosítva, hogy vérátömlesztés során nem kap el az ember vér útján terjedő betegségeket (pl: csak a legsúlyosabbat említve HIV)? Milyen fajta vérvizsgálatokat végeznek el a véradás előtt és után?

        WEBBeteg szakértő válasza a véradás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A  véradás előtt van orvosi vizsgálat, illetve a véradó részletes kikérdezése a korábbi betegségeit illetően, és ha alkalmasnak találja az orvos, csak akkor vehet részt a véradáson. A vért egyszer használatos tűvel és zsákba veszik le, így a véradó nem fertőződhet. A véradás után a vérből vércsoport-meghatározás, vírus-és ellenanyagkimutatás (fertőző májgyulladás, AIDS, szifilisz, májműködést ellenőrző vizsgálatok) történik.

        Az AIDS jelenti a legnagyobb problémát, hiszen a fertőzés után közvetlenül nem lehet kimutatni, ezért a véradónak nyilatkoznia kell arról, hogy veszélyeztetett-e. Tehát, ha valaki bár úgy tudja, hogy nem fertőzött, de mégis veszélyeztetett (mert volt esetleg homoszexuális kapcsolata vagy kábítószerélvező), azok nem vehetnek részt. Az önkéntesség azért is fontos, hogy csak tényleg csak a  jószándékú, segíteni akaró emberek adhassanak vért.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-14 13:22:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: