• Laktóz intolerancia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A követező kérdéssel fordulok Önhöz: A problémám kb 5 évvel ezelőtt kezdődött. Először csak egy hirtelen hasi görcsöt éreztem, majd futnom kellett a wc-re, és jött egy kirobbanó vizes hasmenés, amiben szinte csak víz volt. Ez az utána következő kb 2-2 és fél évben ugyanígy jelentkezett néhány havonta. Először abszolút nem volt egyértelmű, hogy az esetek összefüggnek, mivel csak több havonta jelentkezett egy egy ilyen eset és más tünetem akkor még nem volt. Utána sűrűsödtek az ilyen esetek, de nem tudtam egyértelműen ételhez kötni. Azaz nem konkrétan a tej fogyasztása után rögtön jön a hasmenés, hanem lehet hogy pl. reggelire eszek müzlit tejjel, és mondjuk az esti szalámis kenyérnél kell futnom. Időnként úgy éreztem, hogy morog a gyomrom, puffad, gázosodik, sokat böfögök. Voltak jobb és rosszabb időszakok. A háziorvos gyomortükrözésre, nőgyógyászhoz, és teljes vérkép vizsgálatra és hasi ultrahangra küldött. Sehol semmi elváltozás nem jelentkezett, így hazaküldött, hogy diátázzak majd elmúlik. Később még lisztérzékenységet néztek ami szintén negatív lett. Nemrég merült fel a laktózérzékenység gyanúja, most 3 napja nem eszem semmit amiben a tejnek csak apró nyoma is lehetne (direkt figyeltem a péksütikre és minden másra is, és már most sokkal jobb a helyzet. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e magamat kínozni ezzel, hogy elmegyek egy laktózintolerancia tesztre, (és előlről kezdeni, hogy sikerül helyrehozni a gyomromat és nem fáj) valamint hogyha most abbahagyom a laktóztartlmú dolgok fogyasztását akkor lesz-e annak később következménye, hogy eddig nem tettem?? Valamint mindenki azt mondja, hogy a tej fogyasztása után kéne rögtön jelentkeznie a hasmenésnek,nálam az igaz, hogy evés után jelentkezik rögtön, de nem biztos, hogy a tejes evés után, lehet hogy csak 2 evéssel utána, valamint nem minden esetben megy a hasam, van hogy csak puffad vagy fáj. Viszont az eddig végzett vizsgálatok alapján sem igen tudunk más betegségre gondolni. Ettől eltekintve egészségesnek érzem magam, amit az eddig elvégzett vizsgálatok is igazolnak, dolgozni is folyamatosan jártam a panaszaim mellett, de az utóbbi időben tényleg elég kellemetlenné váltak a tünetek. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a Hasmenés témában

        Laktóz intolerancia esetén valóban fél- egy órán belül jelentkeznek a hasi panaszok, de ettől függetlenül legalábbis egy genetikai tesztet érdemes ez irányban végeztetni. Tejfehérje-allergia is okozhat hasi panaszokat (de erre jó tesztünk nincs). A laktóz sőt a tejmentes diétának sincs negatív következménye, illetve laktóz-intolerancia esetén a laktóz-bevitel maradandó elváltozást nem okoz, csak a fogyasztást követő haspuffadást, hasmenést. Mindenképp érdemes étkezési naplót vezetni (legalább azokon a napokon leírtni a teljes étrendet visszamenőleg, amikor a panasz jelentkezik). Probiotikum kúraszerű használata, a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések illetve a rostbevitel fokozatos emelése segíthet a panaszok megelőzésében.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. november 12., 22:22; Megválaszolva: 2017. november 13., 08:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: