• Nem sikerül teherbe esnem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Úr! Párommal gyermeket szeretnénk.Már lassan 2 éve próbálkozunk,de sajnos sikertelenül.35 éves múltam még nincs gyermekem.Ciklusaim szabályosak.Az elmúlt években 2 LEEP műtétem volt HPV 16 miatt.Szerencsére azóta 2 citológiai vizsgálatom is negatív.Hormonvizsgálatom eredményei: 3.napi: TSH: 2,630 mIU/L (0,400-4500) FSH: 8,8 IU/L (2,8-11,3) LH: 4,2 IU/L (0,5-12,0) Prolactin: 295,0 mIU/L (40,0-530,0) Ösztradiol: 261,0 pmol/L (0,0-587,0) Tesztoszteron: 1,32 nmol/L (0,70-2,70) DHEA-S: 4,07 umol/L (0,95-11,60) SHBG: 78,6 nmol/L (18,0-114,0) AMH: 2,24 ng/ml (1,00-12,60) Androsztend: 7,7 nmol/L (1,0-11,5) 21.napi:Prolactin: 672,0 mIU/L (40,0-530,0) Ösztradiol: 675,0 pmol/L (101-905) Progeszteron: 52,20 nmol/L (3-68) A 21.napi emelkedett prolactin szintre orvosom 0,5 szem Bromocriptin szedését javasolta.Az egy évvel ezelőtt vizsgált 21.napi prolactin szintem szintén a felső határon volt.PRL:30,13 ug/L (3,4-29,9)Ekkor nem mondták,hogy nem jó az érték. Párom andrológiai és spermium vizsgálata is rendben van.Bár számszerű adatokat nem kaptunk,csak annyi van a papíron feltüntetve,hogy Normozoospermia. PCT vizsgálatunk is rendben volt.A következő menszesz után az átjárhatósági vizsgálat(HyCoSy) is meg fog történni.Tavaly vizsgált TSh értékem miatt (a felső határon volt)0,25 L-Thyroxint szedek.A többi értékeim (T3,T4, anti TPO) jók. A kérdésem az lenne,hogy Ön szerint is mindenképp indokolt a Bromocriptin szedése akkor is ha a 3.napi PRL érték jó? Csak gyógyszeresen lehet csökkenteni?Lehet,hogy emiatt nem sikerül teherbe esnem?Ön szerint milyen vizsgálatokra lenne még szükség?Mit javasolna? Előre is köszönöm válaszát és segítségét. Köszönettel:Ágnes

        Dr. Tekse István válasza a prolaktin témában

        Kedves Ágnes! Amennyiben a Hycosy vizsgálat rendben lesz, úgy a párjának HBA-tesztet javasolnék. A kissé emelkedett prolactin miatt elsősorban a labornak kellene megnéznie mennyi a prolaktinból az aktív prolaktin és ez alapján dönteni ( egyébként ez Önnek nem áll a tehesség útjába ). Mastodynon cseppel is lehetne próbálkozni. Üdvözlettel Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu


        Dr. Tekse István
        Szülész-nőgyógyász
        TervezettBaba szakértő
        Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Tekse István

        Kérdés: 2017. szeptember 22., 21:54; Megválaszolva: 2017. szeptember 25., 10:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: