• Tejallergia, lactase intolerancia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Előre is elnézést kérek az igen hosszú levélért!! 2016. októberében-novemberében kezdődtek intenzíven panaszaim. Hasi égő fájdalom, émelygés, hányinger, nagyon gyakori böfögés. Háziorvos vírusfertőzésre gyanakodott, sok folyadék, diéta. Pár napra enyhültek is panaszaim, majd decemberben intenzívebben jelentkeztek , székletem sokszori híg sárgás, v fakó. Akkor a háziorvos epebántalmakra puffadásra kezelt (mezym, Bilagit, Buscopan), nem akut has januárban kivizsgálás. Panaszaim nem enyhültek a gyógyszerek hatására sem, talán kicsit a Buscopanra. Széklettenyésutés negatív. Decemberben két alkalommal megjártam a sürgősségit. Kissé balra tolt vérkép, UH meteoristicus bél. Dg.: Vesehomok?  . Szilveszter éjszakáján 2 óra alatt 9 alkalommal volt hasmenésem. Január 05-én jutottam gasztroenterológushoz, Dicetelt kaptam. Panaszaim, fájdalmam nem enyhült 2 hét múlva újra gastroenterológus, bélfertőtlenítést javasolt, hashajtó, antibiotikumot – Normix kaptam., szedjem Progastro 825 1 hónapig. Panaszaim átmenetileg csökkentek, de 1 hét elteltével újra erősödtek. Székletem gyakran híg hirtelen jelentkező, állandó székelési ingerem volt, erős égő hasi fájdalom, leginkább az alhas bal oldalán, szigmatájék érzékeny. Hasam egyfolytában korgott-morgott. Szelek nehezen mentek, elvétve. Erősen puffadtam, non-stop böfögtem, nagyon erős hányingerem volt. Székletem sárgás v. fakó volt. Étvágytalan voltam. Enni nemigen tudtam kamillateán, pirítóson, kompóton, háztartási kekszen éltem. Akkor 4-5 kg –ot fogytam. Hónapokig semmi más folyadékot nem tudtam inni csak a házi bodzalét. Dolgozni 2 lactiv plussal, carbo activatussal jártam. Hasam bal o. jegeltem, annyira feszített, égett, duzzadt, levert voltam. Enni munkaidőben nemigen mertem. Minden nap dél körül a fejem is elkezdett fájni (ami azelőtt szinte soha). Volt h óránként látogattam a mellékhelységet. 2017.jan. 25. nutritív allergén spec. IgE 2 negatív 2017. 02.17-én gastroscopia: Cardia nyitott, gyomorban sok éhomi secretum. A gyomorban az antrumban vérző erosiók, savhaematinnal fedve. A duodenum bulbusában 4-5 fehér erosio . Dg.: Erosiones ventriculli cum haemorrh. erosiones duodeni. Th: Emozul 1*40 mg, Spazmomen 2*1 tbl. 2017. 02 .23 . Helicobacter pylorii pozitív, Th: Tetracyctin Wolff 4*500 mg, tinidazolum 4*1, Bismuth citrat 4*120 mg, Emozul 2*40 mg. 2017 márciusában salazopyrint kaptam, fájdalmon enyhített, de nem volt megoldás 2017.04.11 Has kismedence CT: a sigma spasticus, egyéb neg. (a vizsgálat nélkül nem mertek megtükrözni) 2017. április vége óta elhagytam mindenféle tejterméket és tejszármazékot tartalmazó élelmiszert is. Állapotom – erős égő hasi fájdalmam, émelygés - 3-4 nap múlva enyhülni kezdett. Vizes zsemlén, sárgarépakrémlevest, húslevest, krumplit, rizst ettem. A Salazopyrint el is tudtam hagyni. 2017.május 04. erradicatio utáni Heliprobe pos lett. 2017. jún. 15. colonoscopia negatív. dg. IBS Óvatosan próbálgattam nyomokbanos, tartalmazhatós termékeket enni (keksz stb.) Állapotom stagnált, van amikor van égő hasi fájdalom, van amikor hasmenés v világos széklet. Ha „normális „ akkor sok apró vékony darabból áll. 2017.08.02. H2 kilégzéses teszt lactose: erősen pozitív (106,112,92 értékekkel). Gyomortáji fájdalmam lett, állandósult. 2017.09 hó Dg. lactose intolerancia. Laktózmentes diéta. (megjegy. hónapok óta tejmentes diáta, elvétve nyomokbanos, tartalmazhatós termékek). Gyomorfájdalomra és refluxos (jellegű) tüneteimre pantoprasolt 2*1, ezt kb. 2-3 hete szedem, azóta szerencsére refluxos tüneteim (mellkasi fájdalom) nem volt. Hasam szinte mindig puffad, éjjel 3 órakor hasgörcsre, kemény gyomorra, égő bal. o alhasi fájdalomra, bélmorgásra ébredek rendszerint. 2017. 09. 17-én hónapok eltelte óta ettem tejes süteményt. Ha Laktóz intoleráns vagyok megpróbáltam laktáz enzimmel (azelőtt nem vettem be soha, hanem kerültem a tejes termékeket) megenni egy tejjel készült süteményt. Utána korgott morgott a hasam, majd fél óra múlva elmúlt. Másnap du. nagymennyiségű hasmenésem volt (egy alkalommal). Rá 2 napra Majd ezt követő teáskanál laktózmentes tejfölt. Ezt követően 1-2 nappal újra nagyon intenzívvé váltak tüneteim, (azóta is) panaszaim napokban gyomortáji fájdalom -megmaradt. Napok óta carbo activatussal espumisannal járok dolgozni. Szinte mérgezéses tüneteim vannak…. Naponta többször volt székletem, robbanásszerű, v. vékony fakóbb csíkok, erős puffadás, böfögés, hasi morgás. Létezik h ez a napokkal ezelőtti „bűnözés” következménye? (hónapokig nem ettem tejes terméket). Puffadásom látványos, már fájdalmas, gyomorfájdalmam állandó. Ételhez nem tudom kötni. Ön szerint állhat-e vmi más betegség is a háttérben? Szükség lehet-e vmi más vizsgálatra? Mit tudok tenni (azon kívül h a tejszármazékokat elkerülöm) h állapotom javuljon? Helicobacter pozitív, de újabb erradicatio-t nem kaptam a bélrendszerem állapota miatt. Létezik, ha „csak”laktóz intoleranciám van, hogy tartalmazhatós termékekre is intenzív tünetekkel (égő hasi fájdalom, hasmenés) reagálok. Okozhatja-e panaszaim „nem észlelt” diétahiba? Jelenleg Pantoprazol 20 mg szedek. Probiotikummal erősíthető-e a bélrendszer? Válaszát, segítségét előre is megköszönöm!!

        Dr. Plósz János válasza a lactose intoolerantia témában

        Az ételallegia vizsgálatok nem igazán jók, attól függetlenül, hogy a teszt negatív lett, még előfordulhat tejfehérje allergiája is (a lactose-intolerancia meg ugye bizonyított). Érdemes lehet még egy H2 kilégzési tesztet végeztetni, lactulossal (kontaminált vékonybél-szindróma irányába). Addig is a panaszt okozó ételek teljes kerülését, probiotikum tartós használatát javasolnám (pl. Bonolact Regeneral).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. szeptember 22., 15:51; Megválaszolva: 2017. szeptember 23., 07:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: