• Hasnyálmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 hónapja fennálló emésztési problémáimmal fordultam gasztroenterológushoz. Kezdetben a nyelőcsövemben, a gyomorszájnál éreztem égő érzést, amit vény nélküli gyógyszerekkel próbáltam kezelni. Kb. 2 hét elteltével az égő érzést felváltotta egy állandóan fennálló, étkezés mennyiségétől független teltségérzet, valamint a székletem állaga lágyabb, és színe sárgásabb lett. Ekkor kerestem fel a gasztroenterológust, aki gyomortükrözés során refluxot állapított meg. 2x40 mg ezomeprazolt kezdtem szedni, panaszaim továbbra sem enyhültek, sőt jelentkezett savanyú, néha keserű szájíz, egyszer epés hányás. Ultrahang negatív, laboreredmények közül csak a direkt bilirubin volt kissé magasabb 4,2 (referencia 3,4). Emellett történt egy tumormarker vizsgálat is, amelynek során a következő eredmények születtek: AFP 2,9 μg/L (0,0 - 6,0) CEA 1,2 μg/L (0,0 - 4,9) CA 19-9 23,7 U/mL (0,0 - 35,0) CA 72-4 1,1 U/mL (0,0 - 6,9) Amiláz 42 U/L (22 - 80) Lipáz 20 U/L (0 - 67) C reaktív protein 0,20 mg/L (0,00 - 5,00) Helicobakter pylori AT <0,40 U/mL (0,00 - 1,10) Mindeközben 1,5 hete állandó, 37 és 37,5 közötti hőemelkedésem van. Ami aggaszt, az a CA 19-9 tumormarker értéke, ami ha jól tudom 8 körüli szokott lenni. Kérdésem, hogy jelezhet-e ez az érték, és a tünetek, valamint az állandó hőemelkedés valamilyen (rosszindulatú) hasnyálmirigy problémát? Illetve milyen irányban kellene a kivizsgálást folytatni? Köszönöm válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a hasnyálmirigy témában

        A CA19-9 normálértéken belül van, így nem jelez problémát (bár sajnos a tumor-markerek diagnosztikára nem igazán alkalmasak). A hőemelkedés illetve a panaszok további kivizsgálást igényelnek. A hasnyálmirigy eltérését hasi CT vizsgálattal lehet megállapítani.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. szeptember 01., 15:47; Megválaszolva: 2017. szeptember 06., 20:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: