• anti reflux műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy Ön szerint van e esély arra,hogy néma reflux és foet ex ore esetén is megcsinálják az anti reflux műtétet,ha a műszeres mérések alátámasztják?A panaszaim sok éve megvannak,kismillió orvosnál jártam.Az egyik vagy másik gyógyszert javasolt(Protonexa,Controloc,Ludea,Motilium,Domperidon stb.), vagy átirányított a másikhoz(oda-vissza gasztroenteorológus-tüdőgyógyász-füll-orr gégész).Időnként olyan,mintha szellentésszag jönne vissza,csak nem a végbelemből,hanem a számból vagy a légutaimból nem tudom,de a legváratlanabb pillanatban,ha mozgok,ha nem.Nincsen hiatus herniám,viszont a légúti panaszaim állandósultak.Olykor szinte maró érzést érzek az orromban,úgy érzem a foet ex ore miatt(olyankor gyakran tüsszögök is,mintha allergiás lennék,de az allergiavizsgálat azt kizárta)és már csak néha jön vissza a szaglásom.De nem érte a fejemet ütés és nem pszichés alapon van(neurológusnál is jártam),és kaptam róla visszajelzéseket is(a foet ex ore-ról),ezt azért írom,mert sokszor az volt az orvos kérdése,hogy más is érzi e.Volt tüdő-gyomor és béltükrözésem.Nincsen széteső góc a tüdőmön,hörgőtágulatom,a gyomor és béltükrözés is negatív lett,többször is volt gyomortükrözésem,volt hogy mogyorónyira nyitva volt a gyomorszájam,de az utóbbi két tükrözés negatív lett(sem chron betegség,sem lisztérzékenység).Kilégzéses teszten ugyan bebizonyosodott a dysbakteriozis és a fruktóz intolerancia,de a gyógyszeres kezelés után sem változott semmi és hónapok óta próbálom minimalizálni a fruktóz tartalmú ételeket,és nem hinném hogy tizenakárhány éve dysbakteriozisom van.Több hónapja csinálok normix és probiotikum kúrát,de nem változott semmi.Szóval próbáltam mindent megtenni és mindenkit felkeresni és megelégeltem,viszont szeretnék megoldást erre a problémára.Próbáltam végigjárni mindent és bevállalnám a reflux műtét "kockázatait"is azért,hátha megoldódik a problémám.Mindenhol azt olvasom,hogy forduljunk orvoshoz ha nem fogászati foet ex ore áll fenn,mert komoly belgyógyászati problémát jelezhet,de úgy tapasztaltam,hogy az orvosok akiknél jártam egy komolytalan dologként kezelik,vagy azt hiszik az ember beképzeli.Volt aki azt javasolta,hogy vegyek be rágót,erre inkább nem is reagáltam.Tehát a kérdéseim a következők:lehetséges,hogy gáz halmazállapotú dolog marja az orr nyálkahártyámat,akkor is ha nem érzek savat és hogy a foet ex ore a gyomromból ered,csukott szájnál is?Érdemes elmennem mannometriára és 24 órás ph mérésre,kimutatják a műszerek a gázokat is,vagy csak a savat?

        Dr. Plósz János válasza a foetor ex ore témában

        A 24 órás pH mérés a nyelőcső vegyhatását vizsgálaja, képes objektíven meghatározni, hogy valóban kóros mennyiségben jut-e vissza a nyelőcsőbe savas gyomortartalom vagy sem. A manometria a nyelőcső mozgását és az alsó nyelőcső záróizom működését képes jól ábrázolni. Ha ezek negatívak, nincs értelme antireflux-műtétben gondolkodni. A gyomorból egyébként sem szabadna bűzős gázoknak visszajönnei, csak abban az esetben ha a gyomorban pangó ételmaradék fordulna elő (ezt a negatív gastroscopiák kizárják). A gyomor tulajdonképpen steril, a benne lévő savas gyomornedv tulajdonképpen szagtalan. A gyomor-bélrendszer területéről a vastagbélből származhat ilyen jellegű gáztermelés (a bélbaktériumok bizonyos fajtái képesek metánt illetve kéntartalmú gázokat termelni), mely a bélfalon át a véráramba jut, majd a tüdőbe kerülve kilélegezzük. Ha a Normix hatástalan, érdemes más, akár kombinált antibiotikum kúrát megpróbálni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. augusztus 26., 13:25; Megválaszolva: 2017. augusztus 27., 08:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: