• Mitől fájhatnak a beleim?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdv! Már körülbelül másfél éve áll fent az alábbi panasz: Az alhasamban ( a vastagbelem környékén) és az oldalamnál tompább fájdalmat érzek. Néha előfordul egy-egy éles fájdalom pl a köldökömtől közvetlenül jobbra, lefelé, van hogy görcsöl is az oldalam (mind a jobb mind a bal), és a tompább fájdalom kb állandóan jelen van az alhasamnál, néha kisugárzik az oldalamról a hátam oldasó, azon részére. Vért még nem fedeztem fel a székletemben, hasmenésem néha szokott lenni, de olyankor eléggé görcsös. Sokkal több bélgázam is van azóta. Étvágyam az van, hányinger, hányás nem volt, székrekedésem nincs, lázam sem. Eléggé gyengének érzem magam, van hogy nincs kedvem csinálni semmit. A fájdalom eléggé fura, mivel van hogy akkor érzem élesebbnek, amikor nagy levegőt veszek (az bal oldalamnál) viszont tüsszögésnél, vagy nevetésnél nem érzem, vagy ha "kihúzom" magam, kevésbé, de szokott olyan is lenni, hogy érzékeny a bőröm az alhasamnál arra, ha pl a pólóm hozzáér, vagy leveszem a nadrágomat, esetleg a nadrágom a kelleténél jobban "nyomja" a hasam. Voltam már többféle kivzsigáláson, az alhasi ultrahang nem mutatott ki szervi elváltozást, ahogy az általános vérkép sem. Gyomortükrözésen is voltam, aminek az eredmény: "gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül", viszont a tünetek maguktól enyhültek Továbbá észrevettem egyéb tüneteket is, pl hogy az ujjaim között hámlik a bőr, illetve viszket, hamar zsírosodik a hajam, és van pár csúnya pattanásom a mellkasomon, meg száraz a bőröm. Táplálkozásomon lehetne mit változtatni, mivel rengeteg szénhidrátot (különféle péksüteményeket, süteményeket, cukrozott szénsavas üdítőket, teákat) fogyasztok, és kevés zöldséget/gyümölcsöt. Egyszerűen nem tudom megenni a gyümölcsöket. Eléggé keveset mozgok, viszont ennek ellenére nem vagyok kövér, sőt, eléggé vékony vagyok (177 cm és 56 kg). Attól félek, hogy IBD-m, vagy neadjisten rákos vagyok, esetleg Candida túlszaporodásom van? Egy képben csatolni fogom a székletem.

        Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

        Rosszindulatú folyamatra sem a panaszok, sem életkora nem utalna. IBD előfordulhatna, Crohn betegség járhat ilyen tünetekkel, ennek kizárása vastagbél-tükrözéssel illetve MR-enerographiával történhet (vagy akár székletből calprotectin kimutatással, ha ez negatív, akkor a gyulladásos folyamat fennállása kevésséá valószínű). Könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő életmód és diéta tarja fenn a panaszokat, mindenképp érdemes lenne első körben ezen változtatni valamint pár hétig pre- és probiotikumot használni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. augusztus 25., 09:53; Megválaszolva: 2017. augusztus 25., 16:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: