• Mit csináljunk Mama fájós lábával? Mennyi Furosemidet szedjen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Dr. Szanyi Andrea! Elnézést kérek, múltkor technikai hiba miatt lehagyta az űrlap a gyógyszereket. Az előző levél és a gyógyszerek: T. Webbeteg orvosai! Én a néni unokája vagyok. Nephropathiával kezelik havonta a nephrológián. Cukor-, szívbeteg, rosszak a vénái, a veséje miatt köszvényes is, nagyon fáj a lába, van betokosodott epehólyagja, műtötték 15-20 éve vesekő miatt, de csak 2008. óta szorul rendszeres kontrollra, aztán ráesett a fém lábkaparóra, és lett egy fekély? a gyomrán, azóta iszik Zaldiar pezsgőtablettát. Nem tudom, lehet-e a lábán segíteni ennyi nehezítő tünet mellett. Nem tudjuk azt sem, mennyi Furosemidet szedjen, mert azt mondta az orvos, hogy kérdezzük meg, de most szabadságon van a főorvos úr. Mama vérképéből a lényegesebb adatok (júl. 18-i): K=4,5 mmol/l C=21,6 mmol/l KRN=203 umol/l EGFR=20 ml/min NA=144 mmol/l CL=99 mmol/l CA=2,5 mmol/l Még nem volt ilyen gyönge az EGFR-érték, eddig mindig "félgőzön" ment a vese: 27-28-as EGFR. Volt balesete még fiatal korában Mamának, attól vagy mástól az egyik vese behorpadt. A gyógyszerek: Zaldiar pezsgőtabletta, három tabletta fél liter vízben (flakonban) feloldva, 2-2,5 nap alatt fogy el Nitromint retard, napi 2x1 Normodipine, napi 1x1 Actrapid, napi 3x Ednyt, napi 1x1 Chinotal 400 mg, napi 2x1 Neo-Ferro-Folgamma, napi 1x1 Tenaxum, napi 1x1 Aspirin Protect, napi 1x1 Milurit, napi 1x1 Frontin, napi 2x1 D3-vitamin, 3000 NE Contra dolor krém, havi 1-1,5 tégely Diklofenák tabl., napi 1x1 És a kérdés, hogy mennyi Furosemid 40 mg legyen? Jelenleg heti 2x1.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a gyógyszerek témában

        Kedves Kérdező! A leletek alapján a hozzátartozója veseelégtelen, melynek oka lehet a cukorbetegség is. Először is a gyógyszerelését kellene megbeszélni a háziorvossal, hogy a vesén át kiválasztódó gyógyszereket lecsökkentse vagy kihagyja, így például a Diclophenac szedését nem javasolnám. A Furosemid adagja valóban kevésnek tűnik, de , mint már írtam, ezt a beteg vizsgálata nélkül az interneten keresztül nem tisztem megmondani. Amit még javasolnék, hogy fogyasszon bőségesen folyadékot. A leírtakból nem derül ki a lábfájdalmának oka, ami lehet izületi kopás, érszűkület is. Javaslom, hogy tisztázzák a lábfájdalom okát, annak függvényében esetleg lehet a kezelésen módosítani.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. augusztus 17., 15:19; Megválaszolva: 2017. augusztus 17., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: