• Folyamatos szédülés és rosszullétek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő, a problémám úgy hiszem elég összetett de megpróbálom minél részletesebben leírni, mivel sajnos két háziorvosnál voltam ahol 2 mondatnál tovább nem hallgatták meg a problémámat így próbálok öntől segítséget kérni. Ami lehet, hogy lényeges információ, hogy a rosszulléteket megelőzően körülbelül decembertől elég intenzíven és rendszeresen edzettem és diétáztam amivel fogytam is, de heti maximum 1 kilogrammnál soha nem többet és általánosságban hozzá tartozik, hogy egészségesen étkezem, nem eszem zsíros, cukros ételeket/italokat, finomított liszteket, rendszeresen edzem, stb. Ami először feltűnt, hogy Március hónapban háromszor is sikerült lebetegednem azonban ebből csak egyszer jött elő olyan szinten, hogy folyt az orrom és gyengébb lázam lett 1-2 napon át amelyet Neo Citran-al kúráltam ki. A másik két betegség inkább csak fejfájás, általánosan rossz közérzet, stb. Ez azért lehet érdekes, mert szinte soha nem vagyok beteg, lázas is jó pár éve nem voltam már, így most ez a hirtelen háromszori betegség meglepett de betudtam annak, hogy biztos a diéta miatt gyengébb volt az immunrendszerem (mellette multivitamint szedtem). A diétám nem éhezősből, csak pékárú megvonásból és fehérjedúsabb étkezésből állt. Először mellkasi fájdalommal mentem háziorvoshoz Április hónapban, ami abban nyilvánult meg, hogy általánossában a bal oldalamon különböző szúrás és szorító fájások is voltak de nem állandók viszont gyakoriak. A doktor úr csinált egy EKG-t amivel minden rendben volt majd utamra is bocsájtott volna azonban kérésemre csináltunk egy mellkasröntgent és egy vérképet és vizelet vizsgálatot. A röntgen negatív lett, egyedül a vérképemen lehetett látni alacsony vas tartalmat. Mivel nem tudta ő sem mitől fájhat így azt javasolta, hogy szedjek Emozul 20mg-ot - mivel régebben egy gasztroenterológus megállapított refluxot azonban egy másik meg ellenkezőleg, mindkettő gyomortükrözés után - így naponta 1x szedtem, viszont azóta teljesen felborult az emésztésem tőle és onanntól kezdve a gyomrom is többször fájt, előtte nem volt semmi probléma, évek óta nem szedtem gyógyszert, 2-3 havonta egy sima savlekötőnél (Acido Git) többet nem kellett szednem. A mellkasi fájdalmak később, lassan kezdtek jobbak lenni, de néha mai napig is észlelem. Mivel a gyomrom már rossz volt és a mellkasi fájdalmak azért még tartottak így összeállítottam magamnak egy vitamincsomagot ami a következőket tartalmazta és 2017.07.14-én kezdtem el szedni: - 1 szem multivitamin reggeli előtt 1 órával vas tartalom miatt (https://shop.builder.hu/altalanos-napi-vitaminok/body-builder-vitamins-150-kap-p12089) - 1 szem c vitamin regggelivel együtt (https://shop.builder.hu/c-vitamin/biotech-usa-vitamin-c-1000-bioflavonoids-100-tab-p10279) - 1 szem halolaj ebéddel együtt 1 szem (https://shop.builder.hu/omega-3-zsirsav-es-egyeb-esszencialis-zsirsavak/vitaking-omega-3-fish-oil-90-g-k-p5876) - 1 szemkálcium és magnézium vacsorával együtt (https://shop.builder.hu/kalcium-magnezium/scitec-nutrition-calcium-magnesium-100-tab-p4801) A halolaj kapszula kicsit megdolgoztatta a gyomromat amikor bevettem 1-2 órán át, de semmi különös, hétvégén ( teljesen panaszmentes voltam, semmi bajom nem volt, sőt, kimondottan energikus voltam. 2017.07.17-én napközben nem volt semmi bajom edzettem és este elvittem a kutyát sétáltatni, viszont a sétáltatás után 1 órával elkezdett nyomni a fejem, fülem, szemem és diszkomfortos és volt a gyomrom így elmentem vécére majd a szó legszorosabb értelmében egyik pillanatról a másikra levert a víz, majd hányingerem lett, erre száraz öklendezés jött, a homlokom elkezdett bizseregni, majd miután bementem a szobába már hidegrázás kapott el és szédülés. Ekkor megmértem a testhőmérsékletemet és 35.1 volt (2x is mértem) - általában 36.5 szokott lenni -, továbbá a vérnyomásomat amelyet akár mikor megmérek mindig "papírforma" szerinti, ha rosszul vagyok, ha nem. Az ekövetkezendő napokban elég erős mellkasi égés volt és ekkor éreztem id, hogy nagyon savas vagyok, de ez 4-5 nap után elmúlt, egyszer volt hőemelkedésem is, a többi tünetből viszont a mai napig a homlokomon a bizsergés és a szédülés a nap 24 órájában fennáll, de néha elég erősen, továbbá folyamatosan olyan érzés mintha belülről nyomna a teljes fejem (néha fájdalom is, de leginkább nyomás érzés), a füleim, szemem és az orrnyergemnél is. A fülem is kattog ilyenkor, például nyelés hatására. További tünet(féle), hogy úgy érzem, néha mentálisan is kicsit roszabbul "fogna" az agyam, ami programozóként elég rosszul érint. 3-4 napra rá ismételten volt egy rosszullétem és akkor megint leesett 35.2-re a hőmérsékletem. A bizsergés a homlokomon olyan érzés mint amikor leég egy kicsit a bőrünk a napon. A szédülést inkább bizonytalannak tudnám leírni, az egyensúlyom nem borul fel, nem hallokk roszabbul. Ezekkel a problémákkal körülbelül egy héttel később két orvoshoz is elmentem ugyan azon a napon, aminek az eredménye annyi lett, hogy az egyik orvos adott beutalót gasztroenterológiára mert csak annyit várt meg, hogy elmondjam, hogy a gyomrom nem volt jó, a másik felírta nekem a következőket: Sanofi B1 vitamin (3x1) Sanofi Magne B6 (3x1) Iron Vital F (1x10ml) Controloc 40mg (1x1) Sedatif PC (3x1) Rivotril 0,5mg (1x1 amennyiben pánikrohamom(?) van) 07.21-én elmentem fül orr gégészhez aki száraz ollnyárkahártyát és matt dobhártyát állapított meg de azon kívül nem látott mást, felírt cetirizin hexal-t 1x1 este, nurofen cold (3x1) és orrolajat 3x3 cseppet, továbbá azt mondta, hogy ő refluxra semmilyen utaló jelet nem lát, ő nem mondhat ilyet, de nem szedné a gyógyszert a helyemben. A gyógyszerekből az antihisztaminból nem szedtem be csak egyet, mivel külföldön tartózkodtam muszáj volt vezetnem minden nap. Mivel gondoltam arra is, hogy a halolajtól a gyomrom rossz lett, illetve esetleg azoktól lehettem rosszul így a rosszullétem után 2-3 nappal abbahagytam a szedésüket, kivétel a b1 (2x1), magne b6 (3x1), iron vital f (2x10ml) amelyeket a mai napig szedek. Mivel a fülészeten a doktor úr is úgy látta, hogy a gyomromra, ha szedem a gyógyszert csak roszabb így, az Emozult sem szedem immáron két hete. További tünetként vettem észre, hogy általában a combjaimban de néha más testrészemen is nagyon enyhe de izomlázszerű érzés van, ez nem állandó, heti 1-2 nap. Szeretném kikérni az ön szakvéleményét is, továbbá, hogy ön szerint merre induljak el kivizsgálás tekintetében, a gyomrom esetleg összefüggésben lehet e ezekkel a tünetekkel - úgy tudom a szédülés nem lehet feltétlen gyomortól, de a homlok bizsergés is kérdéses számomra - vagy esetleg neurológia, szemészet, stb., mivel az egy hónapja fennálló folyamatos szédülés, a hozzá tartozó alkalmankénti hányinger és homlokbizsergés már kezd aggasztani. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a szerteágazó panaszok témában

        Kedves Kérdező! A hosszú leírásából nem derült ki számomra, hogy mit sportol, okozhatja-e az izom- illetve mellkasi fájdalmát. Az alacsony hőmérséklet illetve az alacsonyabb vérnyomásértékek nem kórosak. Az alacsony vastartalom lehet a diétájának következménye, persze számtalan más oka is lehet. Szédülését okozhatja a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Amennyiben a szédülés életmódbeli háttere kizárható, keressen fel neurológus szakorvost. Még megjegyezném, hogy a mai, modern antihisztaminok már nem nagyon okoznak álmosságot, fáradtságot, valamint lehet ezeket este is szedni. A szénanátha tünetei viszont vezetés közben zavarhatják a koncentrációt.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. augusztus 13., 22:53; Megválaszolva: 2017. augusztus 16., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: