• Gyomor erosio

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Gyomorproblémáim miatt gasztroenterológushoz fordultam, aki gyomortükrözést csinált nálam. A leletem a következő lett:Akadálytalan eszközlevezetés a szabályos endolumenü, ép nyálkahártya borítású nyelőcsőbe, melynek a cardia feletti szakasza lobos. A cardia csillag alakú zárt. A Z-vonal a fogsortól kb. 40 cm eszközhosszra ép. A gyomorban kp. mennyiségű éhgyomri secretum, a falak levegőbefúvásra jól tágulnak, a peristaltica végig halad. A cardiatáj, fornix retroversioban ép. A corpus nyálkahártya ép, a redőzet szabályos. Az angulus ép. Az antrum kerek, a nyálkahártyán a pyloru előtt a kisgörbületi konturon egy mélyebb erosio látható. A pylorus centrikus, zárt. A bulbus kerek, nyálkahártya ép. A postbularis szakasz, illetve a mélyduodenum ép, a Kerkiring redőzet szabályos. A leszálló szárban epés bennék. Megállapított diagnózis: Gyomorfekély nem heveny, nem idült, vérzés vagy átfúródás nélkül. Vélemény: Erosio ventriculi Szövettani mintavétel történt, mely nem mutatott ki kóros elváltozást és Helicobacter jelenlétét sem. Az orvos erre Pantoprazol Sandoz 2x40mg és 4x1 Venter-t írt fel. A kérdésem a Doktor Úrhoz az lenne, hogy ez a felfedezezz mélyebb erosio mennyire súlyos, illetve ennek a gyógyulása a megadott gyógyszerek szedése mellett, a diétát tartva kb. mennyi időt vesz igénybe? Kell-e aggódnom a gyógyszeres kezelés mellett, hogy esetleg nem megfelelően gyógyul? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a erosio témában

        Az erosio kevésbé mély, mint a fekély, így a gyógyulása is gyorsabb. A javaslot terápia mellett pár nap, 1-2 hét alatt helyre is állhat a nyálkahártya.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. augusztus 10., 13:57; Megválaszolva: 2017. augusztus 10., 14:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: