• colon endocapsula

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr Az lenne a kérdésem hogy a colon capszulával a vastagbél tükrözést ki lehet váltani,vagy mindenképpen mintát kel venni ha gyulladás van.Interneten olvastam hogy a Dr.Úr végez endocapszulás vizsgálatot, ezért is bátorkodtam véleményét kikérni ez ügyben.Évek óta vannak hasi panaszaim ibs gyanúval.Gastroscopián voltam 3 éve ott biopsziát is vettek, és negatív eredményeim lettek, továbbá hidrogén kilégzési tesztem, a glutén, és az étel allergia vizsgálataim is negatívak lettek.Ez után rendeltem egy calprotect tesztet ami pozitív lett.A gastroenterológus azt mondta ileocolonoscopiát kel csinálni, kizárni ezzel a Cron betegség gyanúját.Eléggé tartok a vizsgálattól, mert egészségügyi dolgozó révén sok negatívumot hallottam a fájdalomtól, a perforációig, az altatással és bódítással nem szeretném terhelni magam, és egy felső légúti allergiám is van enyhe garatcsorgással.A Dr.Úr szerint elég informatív a capszulás eljárás illetve a fentiekben említetten, minden esetben kel biopsziát venni?Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a capsula témában

        Én nem vagyok igazán szakértő a kapszulás vizsgálatokban, de az eljárás főként vékonybél rejtett vérzésforrás illetve vékonybél Crohn betegség diagnosztizálására alkalmas. A vastagbélhez érve már nem feltétlenül bírja a kapszulák áramforrása, a teljes nyálkahártya megítélése sem sikerül általában valamint ahogy írta, szövettani mintavételre nincs lehetőség. A colonoscopia akár bódításban, akár altatásban nagyon jól menedzselhető, nem kell tartania tőle.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. augusztus 03., 11:36; Megválaszolva: 2017. augusztus 05., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: