• Menzesz késleltetése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Menzesz késleltetése céljából írattam fel magamnak fogamzásgátlót, mert pont a nyaralásunk első napjára esne (4-ére). Nem szeretnék görcsölve, női gondokkal vízbe menni. A nőgyógyász írt fel nekem Gracial tablettát, de azt mondta hogy csak a menzesz első napján kezdhetem el szedni. Ezzel sajnos nem vagyok kisegítve. Az lenne a kérdésem, hogy mégis nagy baj lenne e ha most elkezdeném szedni? 3 nappal szeretném csak eltolni, így ha most a hónap közepén kezdeném el, akkor remélhetőleg legalább 3 nappal eltolhatnám? Lehet tőle valami bajom? Várom válaszát, üdvözlettel.

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        A menstruációs ciklus befolyásolása csak nagyon ritkán és csak nagyon szükséges esetekben javasolt, és akkor is csak 7-10 nappal érdemes késleltetni, hiszen a szervezet hormonális működésébe avatkozunk bele, melynek nem várt és kellemetlen mellékhatásai lehetnek (ciklus megváltozása, rendszertelen vérzés). Ezt betartva a menstruációs ciklus befolyásolása biztonságos, nem jár káros hatással a női szervezetre. A ciklus második felében a tüszőrepedést (ovuláció) követően a kilökődött petesejt helyén a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával jön létre az ún. sárgatest, amely a progeszteron nevű hormon termelésével a méhnyálkahártya vastagodását, fenntartását idézi elő, előkészítve azt a megtermékenyített petesejt befogadására. Ilyenkor a termelt progeszteron szint magas, azonban a megtermékenyítés elmaradása esetén szintje lecsökken, ennek eredményeként bekövetkezik a méhnyálkahártya leválása. Ha kívülről (szájon, hüvelyen) viszünk be progeszteron készítményt, a magas progeszteron szint megakadályozza a méhnyálkahártya lelökődését. A gyógyszer használatának felfüggesztésével a hormonszint néhány napon belül lecsökken és jelentkezik a menzesz.Egyszerűbb a helyzet a fogamzásgátló tablettát szedő nők esetében. Ilyenkor a tabletta szedését a 21. napon nem kell befejezni, hanem tovább kell szedni a kívánt időtartamig, de 7-10 napnál tovább nem javasolt. Többfázisú tabletták szedése során az utolsó fázis tablettáival kell folytatni a gyógyszer szedését addig a napig, amíg a menzesz eltolását tervezzük. Amennyiben néha nem tart szünetet a tabletta szedésével, az még semmilyen káros következménnyel nem jár. A menstruációt akár előrébb is lehet hozni néhány nappal, ha rövidebb, 7 nap helyett csak 5 napos szünetet tartunk. Az is lehetséges,hogy a elkezdi szedni és a készítményt nem hagyja abba csak 7-10 nappal később.Azután fog jelentkezni a menstruáció.


        Kérdés: 2017. július 18., 11:21; Megválaszolva: 2017. július 18., 18:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: