• Gyomor fájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nagyjából 17 éves korom óta időszakosan visszatérő, sokszor több napon keresztül tartó hányinger gyötör. Vannak időszakok amikor ez mindennapos, inkább az esti órákban, de előfordul, hogy hetekig nem is jön elő. Gyomortükrözésen voltam, azon nem láttak semmit. Az orvos cerucal nevű gyógyszert írt fel, de csak azokra az esetekre amikor nagyon rosszul vagyok. Váratlanul alakul ki és pihenés után (1-2 óra) el is múlik, jobb esetekben. Egyébként diagnosztizált Gilbert kórom van, ami miatt egy ideig azt gondoltam, hogy emiatt van, de aztán kiderült, hogy önmagában a Gilbert kór nem okozna folyamatos hányinger-hullámokat. Ön szerint mi lehet a baj, illetve milyen vizsgálatokat javasol a baj kiderítésére? Esetleg lisztérézkenység? (hasmenésem nincs) Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a Gilbert kór témában

        A visszatérő hányinger lisztérzékenységben nem lenne jellemző. A Gilbert-kór ugyanakkor esetleg okozhat ilyet (főként akkor, ha épp egyébként is nehezítettebb az epeürülés illetve a máj méregtelenítése). Emiatt érdemes minden, májat megterhelő szer kerülése (gyógyszer, vegyszer, alkohol), gyakori, kis étkezések tartása, az éhezés illetve a túlzott testi megerőltetés kerülése.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. július 18., 09:26; Megválaszolva: 2017. július 18., 11:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: