• Az IBS rendetlenkedik, vagy valami más

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 2005-ben bal oldali időszakos, alhasi fájdalommal, hasmenéssel fordultam orvoshoz, aki hosszas, mindenre kiterjedő vizsgálat után IBS-t diagnosztizáltak nálam. Ezt követően a panaszok lassan, de megszűntek. Majd 7-8 évig viszonylag panaszmentes voltam. 2014 év elején újra jelentkeztek a tünetek, ezért orvoshoz fordultam, aki első vizsgálatként egy hasi UH-t végeztetett el. Kiderült 1,6 cm-es epekövem van, ezért javasolta a műtét elvégzését, amit júniusban el is végeztek. Kezdtem felépülni a műtét után, azonban szeptemberben újra jelentkeztek az IBS tünetei. Egy ideig próbáltam kezelni a megszokott diétával és rostdús étkezéssel, de nem javult, sőt markánsabbak lettek a tünetek is. Az orvosom, akkor újra hasi UH-t és gyomor, illetve vastagbél tükrözést javasolt, amit decemberben el is végeztek. Ezután pedig a különböző allergia teszteket, H2 tesztek, stb.. Teljesen negatív eredmények születtek. Kis idő elteltével a panaszok megszűntek, tehát újabb panaszmentes időszak következett, de 3 hónappal ezelőtt újra jelentkeztek a panaszok, viszont most sokkal erősebben. Szinte napról napra bal alhasi tompa fájdalmat, vagy igatán nem is tudnám behatározni, hogy mit is érzek, de kellemetlen érzés, mivel hátra a farpofa felé is kisugárzik és inkább csak ülő helyzetben erősebb, állva enyhül. Napi egy székletem van, reggel ébredés után, ami lágyabb a megszokottnál. Ezt követően nem, vagy csak ritkán kell újra mennem, az azonban már hasmenés jellegű. Viszont úgy érzem nem ürülök ki teljes mértékben. Sűrű vizelési inger is jelen van, illetve újra epe jellegű tünetek is vannak, de mint írtam, epeműtétem volt. Puffadok, gázosodok és az alhasi panaszaim székelést, vagy gázürítést követően enyhülnek. Az orvosom újra tükrözéses vizsgálatokat javasolt és hasi UH-t. A kérdésem az lenne Doktor úr, hogy át kell-e esnem újra a tükrözéseken, kell-e aggódnom komolyabb problémától, mint a daganat. Tekintve, hogy a teljes kivizsgálás 2,5 éve történ. Valamint jellemző tünet-e az, hogy a bal oldali alhasi fájdalom, kisugározhat-e hátra a farpofa irányába, vagy azt egy másik probléma okozza? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        A 2.5 éve zajlott endoscopos vizsgálatok miatt rosszindulatúságnak a vizsgált területen nem szabad előfordulnia. A farpofák irányába kisugárzó fájdalom nem típusos tünet, felmerül esetleg mozgásszervi eredet is. A hasi panaszok tekintetében javulás a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartásától, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használatól, rendszeres testmozgástól, a stresz megfelelő feldolgozásától várható.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. július 18., 08:35; Megválaszolva: 2017. július 18., 11:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: