• Rendszeres rosszullét, étvágytalanság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Tanácsért fordulok Önhöz, ugyanis már majdnem három hónapja múlni nem akaró, rendszeres rosszullét kínoz. A rosszullétek során mindig jelentkezik hányinger, gyengeség, teltségérzet, erős fáradtság, illetve néha előfordul alhasi szorító érzés (de nem fájdalom), vagy gyomortájéki enyhe görcsös (nem szúró) fájdalom. Az ilyen rosszullét szinte mindig közvetlenül étkezés után, illetve néha már étkezés közben is jelentkezik, ennek enyhítésére MeteoSpasmyl-t szedek, amely bár mérsékli a tüneteket, nem szünteti meg azokat. Ez a rosszullét jelentkezik még néha étkezéstől függetlenül az esti órákban, illetve akkor is hogyha erősebb stresszhelyzetnek vagyok kitéve. A rosszullétektől függetlenül jellemző még az étvágytalanság, alig kívánom az ételt, és ritkán még az is előfordul hogy elfelejtkezek egy étkezésről emiatt. Ebből adódóan az eredeti 83 kilós testsúlyomról 78,5 kilóra fogytam két hónap alatt, lévén kevesebbet is eszek az étvágy hiánya és a rosszullétek miatt. Mióta ez tart, azóta szigorúan kerülöm a fűszeres és zsíros ételeket, és igyekszek mindig könnyen emészthető, vitamindús ételt fogyasztani. Az evés utáni rosszullét enyhébb, hogyha kevesebbet eszek, azonban eddigi tapasztalataim szerint független attól, hogy mit. (tehát pl tejtermékre nem vagyok különösebben érzékeny) Egyáltalán nem jellemző rendszeres hasmenés, sőt inkább enyhe székrekedést tapasztaltam mióta ez tart, bár nem mondanám súlyosnak. A hasmenés hiánya ellenére a rosszullétek során rendszeresen érzek hascsikarást, mintha hasmenésem lenne, pedig valójában nincs. Nem érzek semmilyen égető érzést a torkomban, illetve semmilyen magas gyomorsavra utaló jelet nem tapasztalok. Néha előfordul altáji viszketés, de nem túl erős, nem mondanám kifejezetten zavarónak. Aznap, mikor mindez elkezdődött, enyhe alhasi fájdalmat éreztem, majd azután nem sokkal gyengeség, erős hányinger fogott el, szinte alig bírtam megállni a lábamon kb negyed óráig, majd elmúlt, de pár percre rá újból jelentkezett, és ezt így eljátszotta velem háromszor, elég kellemetlen helyzetbe is kerültem emiatt, azonban hányni nem sikerült, pedig nagyon úgy éreztem, hogy kell, és többször meg is próbáltam. Ekkor is étkezést követően nem sokkal jelentkezett, azonban a későbbieknél sokkal súlyosabb volt. Ennek másnapján fordultam a háziorvoshoz, aki szerint leginkább a stressz volt az oka, így felírt egy hányáscsillapítót meg egy savlekötőt és hazaküldött. Ezt a diagnózist akkor még elfogadtam, még meg is nyugodtam hogy nincs semmi gond, biztos csak a vizsgaidőszak tehet róla. Persze csodálkoztam rajta, mert nem vagyok különösebben hajlamos arra hogy stresszeljek, vagy görcsöljek valamin, és máskor sem okozott problémát amikor mégis idegeskedtem (ez már a negyedik vizsgaidőszakom volt, de véleményem szerint jól bírom a stresszhelyzeteket). Namost a stresszes vizsgaidőszak immár egy hónapja véget ért, és azóta sem tapasztaltam különösebb javulást, pedig rendszeresen, egészségesen étkezek, kipihent vagyok, és nem idegeskedek semmin. Mikor másodjára elmentem a háziorvoshoz, mondván nem enyhültek a panaszaim, meglepődve tapasztaltam hogy egy fiatal hölgy helyettesíti az orvost, aki rendesen ki is kérdezett a tüneteimről, viszont nem igazán tudott rá mit mondani, így beutalt laborra (vér + vizelet), és hasi ultrahangra. Egy héttel később tértem vissza a háziorvoshoz a leleteimmel, aki megállapította, hogy azok kb hibátlanok, semmilyen jelentősebb rendellenesség nem mutatkozik rajtuk, majd minden további kérdezősködés nélkül kezembe nyomott egy beutalót a Kenézy kórházba gyomortükrözésre. A beutalón szereplő betegség: "K2190 Gastro-oesophageális reflux, oesophagitis nélkül" Namost a fentiek szerint ő refluxra gyanakszik, amely számomra azért furcsa, mivel egyáltalán nem tett föl gyomorsavra, maró torokra vonatkozó kérdést, és én sem tettem soha utalást erre. Amennyire tudom, a refluxbetegség egyik legjellemzőbb tünete, hogy gyomorsav jut a nyelőcsőbe, amely maró érzést okoz a torokban. Ezt a tünetet azonban egyáltalán nem tapasztaltam, az orvos sem tett fel ezzel kapcsolatos kérdést, és soha nem is mondtam semmit ami erre utalna. A fent említett rosszulléteken kívül (vagy akár ezektől teljesen függetlenül) van egy másik tünet is, amely kissé különös. Ez alatt azt értem, hogy már évek óta tapasztalom, hogy nagyjából 2 havonta rohamszerűen rámtör egy iszonyatosan erős, bénító alhasi és végbéltáji fájdalom, amely pár perces fokozatosan erősödő rohamokban jelentkezik, köztük durván 1-2 perc szünettel, maga a folyamat kb fél óráig vagy max egy óráig tart, és erős hasmenéssel végződik. Ez viszont, mint mondtam már sok éve jelen van, és nem tudom hogy van-e köze az eddig felsorolt tünetekhez, ritka előfordulása miatt nem tudtam párhuzamba vonni semmilyen étkezési szokással sem, illetve nem is feltétlen étkezés után jelentkezik. Az életmódom tekintetében alapvetően nyugodt környezetben nőttem fel (Hajdúszoboszlón), azonban az elmúlt két évben időm nagy részét Budapesten töltöttem egyetemi tanulmányok miatt, szóval talán az életmódváltás is közrejátszhatott a tünetek kialakulásában, bár ehhez nem értek különösebben. Életmódváltás alatt azt értem, hogy elég gyakran fordult elő olyan időszak, amikor keveset tudtam csak aludni (szintén tanulmányok miatt), illetve nem étkeztem rendszeresen/egészségesen. Az eddig felsorolt tünetek egyre aggasztóbbak számomra, ugyanis már két hónapja nagyon odafigyelek az étkezési és alvási szokásaimra, de enyhülést mégsem tapasztaltam. Mindezek ellenére azonban tartok a száloptikás vizsgálattól, tudni való kissé nehezen viselem az orvosi vizsgálatokat, plusz a tünetek miatt alapból hajlamos vagyok az erős hányingerre. Ebből adódóan szeretném kérdezni egyrészt a betegségről, és a tünetekről alkotott véleményét, illetve azt, hogy a gyomortükrözésen kívül van-e esetleg valamilyen enyhébb, kevésbé kellemetlen vizsgálat, vagy kezelés amelyet ilyen helyzetben lehet alkalmazni, ugyanis a tükrözést csak a legvégső esetben szeretném bevállalni. Elnézést kérek a regényért amit itt alkottam, de szerintem ennél rövidebben nemnagyon tudom megfogalmazni a helyzetem. Előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a hányinger témában

        Panaszát okozhatja gyomorhurut akár Helicobacter fertőzés is. Érdemes lehet akár egy H. pylori kilégzési tesztet elvégeztetni. Az alhasi panaszok miatt érdemes probiotikumot használni kúraszerűen.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. július 08., 22:11; Megválaszolva: 2017. július 08., 22:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: