• Ödéma, vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr, Tisztelt Doktor Nő! Korábban (egy-két évvel ezelőtt) is észrevettem, hogy a lábszáramon, a sípcsontomon mélyedés (benyomódás) látható, ami egy idő után elmúlt, és így nem tulajdonítottam neki jelentőséget. A napokban (két hete szinte egész nap ülök, esténként kissé túlerőltetve magamat futok) viszont felfigyeltem arra, hogy a zokni is kisebb elváltozást okoz, illetve a sípcsontom néhány másodperces benyomása után a benyomás helyén mélyedés (akár 2-3 mm mély) marad. A problémának utána olvasva megállapítottam (talán helyesen, talán nem helyesen), hogy ödémám lehet. A jelenség mindkét lábszáramon (sípcsontomon) tapasztalható, és jellemzője még, hogy az fájdalommal nem jár, a bokámat, illetve más testrészemet nem érinti. A lábszárak megvastagodása, bedagadása egyébként szemmel nem látható. A munkámból kifolyólag általában elég sokat ülök, de munka után igyekszem mozogni. Naponta legalább 4 km-t gyalogolok (munkahely és lakás között), alkalmakként kocogok vagy kerékpározom, illetve Édesapám 52. évében bekövetkezett szívinfarktus miatti halála, testvérei szívproblémái és az öröklődés kockázati tényezője miatt egy magánklinikán évente alapos (terheléses EKG, szívultrahang, stb.) kardiológiai szűrővizsgálatnak vetem alá magamat (szeptember, október környékén). A vizsgálatok kóros elváltozást ez idáig nem állapítottak meg. Vérnyomásom 135-140/80-85 Hgm között mozog. Olvastam arról is, hogy a probléma mögött veseelégtelenség is állhat. Eddig a vesémmel nem volt problémám. Igyekszem sokat inni, vizelési panaszaim nincsenek, éjszaka nem kell felkelnem. Alkoholt nagyon minimális mértékben fogyasztok, havonta nagyjából 5-10 instant KW-t iszom, és soha nem dohányoztam. Gyomorpanaszaim miatt az étkezésem nem túl kiegyensúlyozott, de a súlyomat (105-110 kg 188 cm testmagasság mellett) stabilan tartom. Tisztelettel kérdezem, hogy mennyire kell aggódnom tapasztalt panaszom miatt, mi állhat a problémám hátterében, és esetleg milyen vizsgálatot javasolnak?

        Dr. Molnár Dóra válasza a lábszár oedema témában

        Kedves Kérdező, egyhe lábszár duzzanat hátterében több tényező is állhat. Az egyik leggyakoribb a vénás és nyirok keringési rendszer zavara, melyet a sok ülés és a meleg miatti bőr ér tágulás még erősít. Javaslom, hogy ne csak este mozogjon, hanem napközben is többször álljon fel, végezzen egy kis vénás tornát. (Pár perc!) Az Ön által elmondott jelenség hátterében pajzsmirigy betegség is állhat néha, vérvétel javasolt TSH meghatározása céljából. Ezzel együtt érdemes a vesefunkció, össz fehérje és albumin szint ellenőrzése is egy általános vizelet vizsgálat mellett. Mivel rendszeresen ellenőrzi kardiológus, ezért a lábdagadás hátterében szívbetegség valószínűleg nem áll. Néha még bizonyos gyógyszerek is okozhatnak ödémát, de úgy tűnik, Ön nem szed ilyet. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. június 23., 09:17; Megválaszolva: 2017. június 30., 07:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: