• fogamzásgátlóval kapcsolatos kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy szedek kb 1,5 éve fogamzásgátlót. ( Symicia). Eleinte rendszertelenül szedtem,volt hogy 6 szemet is kifelejtettem,de nem egymás után, mostanra jobban odafigyelek rá. 1-2 szemet szoktam elfelejteni. Amikor megjön olyan nagyon sötétszínű a vér és kevés. Most jött meg és még van 6 szem a levélből. Ideileg normálisan jön meg de nem függ egybe a gyógyszer fogyásához. Mit csináljak? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        Ha elfelejtette bevenni a Symiciát - Ha 12 óránál rövidebb időt késlekedett a készítmény bevételével, a fogamzásgátló hatás még megbízható. Vegye be a filmtablettát, amint az eszébe jut, és a következő szemet a megszokott időpontban vegye be. - Ha 12 óránál hosszabb időt késlekedett a filmtabletta bevételével, a gyógyszer megbízhatósága csökkenhet. Minél több egymást követő filmtablettát hagyott ki, annál nagyobb a fogamzásgátló hatás gyengülésének veszélye. - Különösen nagy a teherbeesés kockázata, ha a csomag elejéről vagy végéről hagyott ki tablettákat. Ezért az alábbi szabályokat kell követnie (lásd még az alábbi ábrát is). - Több filmtablettáról felejtkezett el a csomagban kérje ki orvosa véleményét. - Egy filmtablettát hagyott ki az első héten - Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut (még akkor is, ha ez két tabletta egy időben történő bevételét jelenti), és a következő tablettákat a szokásos időben vegye be. Alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert a következő 7 nap alatt pl. óvszert. Ha a mulasztás előtti héten szexuális együttlétre került sor, tudomásul kell vennie, hogy a terhesség kockázata fennáll. Ebben az esetben forduljon orvosához. - Egy filmtablettát hagyott ki a második héten - Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut (még akkor is, ha ez két tabletta egy időben történő bevételét jelenti), és a következő tablettákat a szokásos időben vegye be. A tabletta megbízhatósága fennmarad. Nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása. - Egy filmtablettát hagyott ki a harmadik héten - A következő lehetőségek közül választhat: - Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, még akkor is, ha ez két tabletta egyidejű bevételét jelenti. Szedje tovább a tablettákat a szokásos időben. A tablettamentes időszak helyett folytassa tovább a következő csomag szedésével. - Valószínűleg valódi megvonásos vérzése lesz a második csomag beszedését követően, de jelentkezhet pecsételés vagy áttöréses vérzés a második csomag szedése alatt. - Abba is hagyhatja a csomag szedését, és folytathatja a 7 napos tablettamentes periódussal (jegyezze fel, hogy melyik napon felejtette el a tablettát). Ha az Ön fix kezdőnapján akarja a következő csomag szedését elkezdeni, 7 napnál rövidebb tablettamentes szünetet tartson. - Ha a két javaslat valamelyikét követi, terhességgel szemben védett marad. - Ha elfelejtette bevenni a tablettát, és a tablettamentes szünetben nem jelentkezik megvonásos vérzés, a terhesség lehetősége fennáll. Forduljon orvosához, mielőtt a következő csomag szedését elkezdené. Lehetőség szerint pontosan kell az előírásnak megfelelően szedni a készítményt. A kevés vérzés az a fogamzásgátló hatása,azzal nincs teendő.


        Kérdés: 2017. június 21., 10:38; Megválaszolva: 2017. június 22., 11:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: