• Mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Ùr! Vérvételen voltam és emailben kaptam meg az eredményt.Jövőhéten nem lesz időm lemenni a háziorvoshoz és a lelet értelmezésében szeretném kérni a segítségét. WBC-FVS SZÁM 11,0 G/L (4,00-10,00) PLT-THR SZÁM 138,0 G/L (142,00-424,00) VAS 9,1 UMOL/L (12,50-32,20) LÁTENS VASKÖTŐ KAP. 58,6 UMOL/L (27,80-53,70) FERRITIN 269,0 UG/L (20,00-250,00) A többi eredmény rendben van. Nem nagyon tudom mik ezek kivéve a vasat.Most akkor én vashiányos vagyok?Összefüggésben vannak ezek a dolgok? Mit kell tennem? Előre is ķöszönöm,hogy segìt értelmezni és tanácsot adni. Szép Napot!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a laborlelet témában

        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leletet mindig a beteg panaszaival, tüneteivel együttesen szükséges értékelni. A fehérvérsejt szám enyhén emelkedett, lehet, hogy a közelmúltban átesett valamilyen fertőzéses megbetegedésen. A trombocyta (avagy vérlemezke) szám értéke a határon van, ennek nincs különösebb jelentősége. A szérum vas értéke alacsony, a ferritin, melynek a vas raktározásban van szerepe, kismértékben emelkedett, ez nem jellemző vashiányos vérszegénységre, inkább valamilyen idült gyulladás állhat a háttérben. Ha a felsorolt laboratóriumi értékeket együttesen értékeljük a klinikum ismerete nélkül, akkor lehetséges, hogy Ön a közelmúltban átesett valamilyen fertőzéses megbetegedésen. Mivel az értékek csak kis mértékben térnek el a normál tartománytól, javaslom, hogy amennyiben semmilyen panasza, tünete nincs, ismételtesse meg legalább egy hónap elteltével a laborvizsgálatot. Amennyiben valamilyen panasza lenne, további vizsgálatok céljából keresse fel háziorvosát.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. június 16., 12:51; Megválaszolva: 2017. június 24., 16:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: