• Vesefájdalom-fehérjebevitel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Testtömegem 116kg, magasságom 193cm, nem túlsúlyos testalkat. Február óta (~4-5 hónapja) aktívan edzek edzőteremben, valamint diétázom is. A szénhidrátbevitelt amennyire lehet csökkentettem, a fehérje és rost bevitelt növeltem. Átlagosan napi 50-60g szénhidrát, 130-160g fehérje és rengeteg zöldség (párolt v. nyers) kerül bevitelre. Ehhez boltban vásárolható táplálékkiegészítőket is alkalmazok (BCAA, Glutamin, Beef Protein marhafehérje turmix). Nagyjából 1 hónapja üzemorvosi időszakos felülvizsgálat keretében laborvizsgálaton estem át, ennek eredményét mellékletként csatolom. Az orvos megfigyelte, hogy a pozitív eredmények összefüggésbe hozhatók a vesémmel, és javasolta a fehérje és só bevitelének mérséklését, továbbá a sok folyadékot. A sót mérsékeltem, a fehérjét kevésbé. A folyadékbevitel azóta is napi 5 liter körül mozog, ami annak rendje és módja szerint rohangálást eredményez a mosdó felé. Vesetájékon akkortájt valóban sajgást éreztem, ami idővel csökkent, viszont most visszatért. A véleményét szeretném kérni a témában, illetve válaszát 2 kérdésre: Van esetleg bármi összefüggés a fehérje származása (vörös- vagy fehérhúsból, tejből, szójából vagy rizsből kinyert) illetve a vese egészsége között? Mit tudna tanácsolni, ha továbbra is szeretnék zsírégető diétát folytatni, minimális izomtömeg veszteséggel úgy, hogy a vesém ne lássa kárát. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a vesefunkció témában

        A karbamid- és kreatinin érték csak részben függ a vesefunciótól, a másik összetevő az izomtömeg, illetve a fehérjebevitel, így a jelzetten emelkedett értékek az ön esetében nem utalnak betegségre. A megfelelő folyadékbevitel mellett nem lesz semmi gond a vesékkel.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 16., 09:54; Megválaszolva: 2017. június 16., 13:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: