• amiláz, lipáz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Egy évvel ezelőtt fordultam orvoshoz jobb bordaív alatti időszakos nyomás érzés, bizsergés érzés miatt, kifejezett fájdalmat nem érzek. UH egy éve: A cholecysta vaskosabb falú, falhoz tapadva echodenz kristályok, de kőmentes, más eltérés nélkül. Véreredmény egy éve: emelkedett lipáz: 91 U/L (ref.: 13-60), más érték normális. Akkor Mezym fortet es hétvégenkénti 2x1 Rowacholt írt fel orvososom. A mezym fortet sokáig szedtem, majd elhagytam, ahogy panaszaim megszűntek, az epehajtást sajnos gyakran elfelejtem. Azóta 3x voltam kontroll vérvételen, véreredményemben normalizálódott a lipáz érték (1x volt épp a határon), 1x voltam kontroll UH-on februárban: A máj normális nagyságú, homogén, norm. reflexiós mintázatú, benne az érágak, epeutak szabályosak. Extrahepaticus epeúttágulat nincs. A v. portae mérete és lefutása szabályos. Az epehólyag szabályos nagyságú, helyzetű, fala ép, kőmentes. A pancreas fej, test és farok került látótérbe, norm. méretű, homogén reflexiós szerkezetű. Más eltérés nélkül. Panaszaim időlegesen megszűnnek, majd ismét előjönnek, étkezéshez nem tudom kötni, éjszaka nem jelentkeznek. Ismét voltam vérvételen, mellékeltem az eredményt. Most épp ismét tapasztalom ezt a bizonyos nyomásérzést a jobb bordaívem vonalában. Még annyit fűznék hozzá, hogy összbilirubin szintem és direkt bilirubin szintem a vérvételekkor (néhány kivételtől eltekintve) magasabbak (már gimnazista koromtól ismert, Gilbert kórnak mondták az orvosok). Mellékeltem képként a laborleletet. (Összbilirubin: 23,8umol/L (ref.: 5,0-21) dierekt bilirubin: 3,8 umol/L (ref.: 0,0.5,0) Lipáz: 69 U/L (ref.: 0-67), Amiláz: 90 U/L (ref.: 22-80). Az amiláz és lipáz értéke miatt aggódom, eddig az amiláz szintem normális volt. Ez nagy eltérésnek számít? Az eredmény súlyosabb betegségre is utalhat? Véleményét szeretném kérni, mit tanácsol? Válaszát köszönöm,

        Dr. Plósz János válasza a lipáz témában

        Az ilyen mértékű amiláz és lipáz-emelkedés abszolút nem aggasztó (akut gyulladásról a felső határértéket ötszörösen maghaladó értékeknél beszélünk). Szóval emiatt nincs oka aggodalomra. A Gilbert kór miatt érdemes minden májra terhelő dolgot kerülni (vegyszerek, gyógyszerek, alkohol), étkezni rendszeresen (az éhezés is rontja az állapotot) valamint kerülni a túlzott fizikai igénybevételt. A jobb bordaív alatti fájdalom sok esetben a nem megfelelő testtartás (ülő-előregörnyedő helyzet) okozta összenyomódás eredménye. Így a tartás javításával, az axialis izomzat erősítésével, rendszeres testmozgással javítható.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 14., 10:58; Megválaszolva: 2017. június 14., 21:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: