• Sugárkezelés utáni bélgyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Egy évvel ezelőtt kaptam kismedencei sugárkezelést. Két belső és 23 külső kezelés volt. Méhtest daganat miatt eltávolították a méhemet és a petefészkeket. A sugárkezelés vége felé volt hasmenésem, amit gyógyszerrel jól sikerült csillapítani, tíz nap után teljesen rendeződött a székletem. Természetesen éreztem az irritált végbélszakaszt és a hüvelyi részt is. A sugárterápiát követően időnként nyálkás a székletem, vagyis a székletürítés után a wc papíron tapasztalom a nyálkás, nyúlós váladékot. Ez kb. a sugárkezelést követő 10 hónapban felerősödött, időnként rózsaszínes (véres) lett, vannak időnként hangos bélmozgásaim is. Most voltak a kontroll vizsgálatok, kismedencei MR, mellkas Ct, hasi ultrahang, a leletek negatívak lettek. A laboreredményeim jók. Az onkológus orvos azt mondta, hogy a sugárterápia késői mellékhatásai a kezelést követő 10-12 hónapban szoktak jelentkezni azoknál, akik erre érzékenyek. Valószínű, hogy kialakult egy krónikus bélgyulladás, nem nagyon van mit tenni, a szervezet majd regenerálja. A vastagbél tükrözést egyenlőre nem tartaná jónak, mert amúgy is nagyon irritált, nem lenne szerencsés most elvégezni. Egy vidéki városban élek, nincsenek meg azok a lehetőségek mint Budapesten. De én szeretnék tovább lépni, bizonyára vannak kezelési lehetőségek. Utánanéztem ennek a dolognak és ez a folyamat nagyon "durvává" fajulhat. Kérem a segítségét, hogy milyen kezelések vannak ezen a területen, hova fordulhatok, hogy időben elkezdődhessen egy esetleges kezelés. Köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a postirradiatios colits témában

        Sajnos kiforrott, rutinszerűen használt kezelési lehetőségek valóban nincsenek. Hasmenéses panaszok esetén (ha colonoscopia során tényleg a besugárzást követő képet észlelik csak) hasfogók panaszvezérelt használata (loperamid), mesalasin vagy salazopyrin használata valamint bakterialis túlnövekedés esetén antibiotikumok időszakos használata jön szóba. Hyperbárikus oxigén terápiát több esetben hatásosnak találták (bár ennek elérhetőségéről nincs információm). Vérzés esetén az endoscopos vizsgálat során a kialakult értágulatok argon-plasma coagulációja jön szóba.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 14., 10:01; Megválaszolva: 2017. június 14., 10:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: