• Mit jelent az MR lelet, mi a további teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm Doktor úr! Három hónapja műtöttek kismedencei tályoggal (E-coli). Emiatt ki vették a petefészket, méhet, vakbelet. A beleket oldották az összenövésektől. A baloldali petefészek rajta volt a vastag belen. Has fájás és puffadás miatt kértem MR vizsgálatot. De nem igazán magyarázták el mit is jelent pontosan. MR LELET: Az uterust korábban eltávolították. Helyének magasságában középvonaltól balra egy ferde lefutású , ventral felé húzódó hosszúkás, kb 15x14x71 mm-es, jólhatárolt folyadék jelmenetelű képlet ábrázolódik. A medence bemenet síkjában bal oldalon, a sigmabél oralis szakaszánál, valamint a sigma-colon descendens átmenetnél a bélfalon belül kóros diffusio gátlás, jeleként emelkedett jeladás van. Itt jobban halmaz a fal. Ezen eltérés mellett közvetlenül attól jól el nem választhatóan egy 14x8 mm-es ovális képlet látszik mely a T2-ben emelkedett, a t1-ben alacsony jeladású, fala közepes intenzitású halmozást mutat. Mellette még egyes képekben egy két kisebb 5 mm-es hasonló eltérés is látszik. Szeretném megkérdezni Öntől hogy, mit jelent a lelet és mi a teendőm?

        Dr. Plósz János válasza a MR lelet témában

        A leírás alapján valamilyen folyadéktartalmú ciszta maradt vissza a kismedencében (ez a 15x14x71mm-es képlet), valamint eltérést látnak a szigmabél- leszálló vastagbél átmenetnél, amit közelebbről nem tudnak meghatározni. Mindenképp érdemes az operáló orvost megkeresni a lelettel valamint egy vastagbéltükrözést végeztetni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 08., 02:14; Megválaszolva: 2017. június 08., 08:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: