• lábdagadás, viszketés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Problémám: Két és fél éve tüdő sarcoidosissal kezelnek. A kezelés alatt kétoldali tüdőembóliám lett 2016 májusában (ekkor MVT nem volt igazolható, azóta tudom, genetikai hajlamom sincs). A legutóbbi egy éves (nemrégiben véget ért) metotrexat+medrol terápia alatt észrevettem, hogy folyamatosan dagad mindkét lábam. Az utóbbi hetekben fokozatosan (orvosi engedéllyel) sportolok ismét, futok többnyire csak, meg hasizomerősítés. A Xarelto szedése alatt sok helyen elkezdett (főleg a lábfejen, bokán, és környékén) ki is dagadni az ér. Ennek az oka magyarázható valamivel? A lábam egészén látszik is sok helyen még újabban az ér. Azelőtt ez nem volt jellemző egyáltalán. A dagadás, és ez utóbbi már előtte megvolt, minthogy sportolgattam volna újra. Három hete lassan, hogy leálltunk az említett gyógyszeres terápiával, és jelenleg már csak véralvadásgátlót szedek. A lábszár dagadás mintha ugyanúgy fokozódna. Hónapról-hónapra akár egy-egy centivel is vastagodott az elmúlt időben (február óta 3 centi körüli vastagodás észlelhető mindkét láb körtérfogatán, de estére jobban fokozódik a dagadás). Bár tény, sokat ülök számítógép előtt is, de igyekszem közben felállni többször, mozogni, mozgatni pluszban a lábaimat. Emellett feszül is a lábszáram hátsó része sokszor. Voltam duplex UH-n, de az nem mutatott olyan eltérést, ami ezt indokolná. Sőt, a kombinált szteroid kúra végeztével többször éreztem, hogy a lábszáram, és bokám erősen, néha elviselhetetlenül viszket is, főleg este, de napközben is volt ilyen. Ez a gyógyszerek szedése alatt nem volt. Mi okozhatja Ön szerint mindezt? Illetve, a meleg időjárást, a magasabb hőmérsékletet is nehezen viselem az utóbbi időben. Lehet-e ez az embóliának,a kár a az alvadásgátló gyógyszer szedésének a folyománya? Indokolt lehetne Ön szerint a detralex szedése, ilyen betegségeket követően, akár Xarelto mellett. Legutóbbi leleteimet mellékelem. Végül pedig még egy kérdés: Egy ismerős radiológus ránézett (az Ön felé is mellékelt) mellkas CT leletem képére), és mondta, idézem: "a tüdőben a jobb oldalon, és a balon is van nagyobb nyirokcsomóm, az arteria pulmonalis oszlásánal, mely nyomja". Ez mennyire lehet veszélyes? mi lehet ha tovább nőnek a nyirokcsomók ilyen esetben? Köszönöm válaszát!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a láb dagadás témában

        Kedves Kérdező! A mellékelt alsóvégtagi Doppler ultrahang alapján a vénás elégtelenség kizárható, lábdagadását nem ez okozza. Így a Detralex szedését , amennyiben a felületes vénák nem gyulladtak, nem tartom indokoltnak. Nehéz látatlanban megítélni a lábdagadását, amennyiben az ujjbenyomatot megtartja, akkor ödémáról, vizesedésről beszélhetünk, amennyiben nem, akkor nyirokkeringési zavar, limfödema lehetősége is felmerül. Javaslom, hogy panaszát beszélje meg kezelőorvosával. A CT képeket a radiológus ismerőse láthatta, én nem, így azt megítélni nem tudom hogy a nyirokcsomók mennyire nyomják a tüdő artériákat. Azt látom hogy a leletben erre nem tértek ki Ezek a nyirokcsomók nem kifejezetten csak mérsékelt fokban nagyobbak. Ne aggódjon most amiatt , hogy mi lenne, ha növekednének, egyelőre a korábbi lelethez képest nem nőttek . Még az is lehet hogy később meg kisebbednek. Járjon továbbra is a kontroll vizsgálatokra a kezelőorvos tanácsai szerint.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. június 07., 16:01; Megválaszolva: 2017. június 13., 16:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        19.heti terhességi UH placenta érettsége 1. Kell aggódnom?
        Kedves Doktornő! A csatolt lelet alapján kérem mondja meg, hogy jelen pillanatban (a lelet készülésekor) van-e Chlamydia fertőzésem? Tehát, hogy ez valamikor csak volt, vagy jelenleg is van? Egyik orvos szerint nincs, egy másik szerint...