• Epe problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nemrég emelkedett máj enzim értékeket találtak nálam: GPT: 87 U/L (4-38), GGT: 123 U/L (5-50), ALP: 418 U/L (100-300). Bilirubin vérben, vizeletben többször kontrollálva is normális és a GOT, laktát-dehidrgenáz is határértéken belül volt. Egy hónap legalon szedés és fűszer szegény diéta után az értékek némi javulást mutattak. Ezután számos dologra kezdtek el vizsgálni. HIDA vizsgálat eredménye a következő lett: "A radiopharmakon beadását követően a normálisnál nagyobb májvetület ábrázolódott. A choledoshus aktivitás kissé késve, a bélaktivitás jelentősebb késéssel ábrázolódott. A vizsgálat 45. percében fél Nitromint adása ellenére is még jelentős aktivitás észlelhető a perenchymában és a centrális epeutakban is. A 80. percben az aktivitás zöme a bélben és az epehólyagban látható, de még a parencyma is képvisel csekély aktivitást. Vélemény: elhúzódó transhepaticus és transpapillaris epepassage. Csökkent epehólyag működés." Közben vírus szerológiából egy lezajlóban lévő (kezelő orvos szóhasználata) adenovírus fertőzés lett pozitív, minden más negatív, valamint cöliákiát diagnosztizáltak nálam (vérből, később genetikai vizsgálattal és biopsziával is megerősítették - Marsh 3c). A cöliákia diagnózisa után az epe problémával kapcsolatosan semmilyen útmutatást nem kaptam. Fizikai tüneteim nincsenek, nem is voltak sem az epe gondokkal, sem a gluténérzékenységgel kapcsolatosan. A vizsgálatok közben az alábbi antitesteket is vizsgálták (SS-A (Ro), SS-B (La), JO-1, Sm/RNP, Scl-70, anti-ds DNA IgG, kardiolipin, P-ANCA, C-ANCA): mind negatív. Autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van és évekkel ezelőtt inzulinrezisztenciát is megállapítottak nálam. Jelenleg teljes gluténmentes étrendet tartok és próbálom a lassan felszívódó szénhidrátokat előnyben részesíteni az étrendemben, tekintettel a korábbi inzulin eltérésekre és a túlsúlyomra. A kérdésem az lenne, hogy kell-e a HIDA vizsgálat eredményével foglalkozni a továbbiakban (szükséges-e speciális diéta vagy további vizsgálatok)? Összefügghetnek-e a gluténérzékenység és ezek a májban, epében talált eltérések? Nagyon aggódom, válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a epeuti laboreltérés témában

        A leírt eltérések lehetnek a vírusfertőzés következményei, de akár a coeliakia okozta felszívódási zavar is eredményezhette. Azonban az eredmények sem adnak okot aggodalomra és ha panaszt és tünetet sem okoz, teendőt sem igényel (érdemes majd 2-3 hónap múlva a laborértékeket újranézni).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 05., 14:45; Megválaszolva: 2017. június 05., 18:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: