• Epe problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nemrég emelkedett máj enzim értékeket találtak nálam: GPT: 87 U/L (4-38), GGT: 123 U/L (5-50), ALP: 418 U/L (100-300). Bilirubin vérben, vizeletben többször kontrollálva is normális és a GOT, laktát-dehidrgenáz is határértéken belül volt. Egy hónap legalon szedés és fűszer szegény diéta után az értékek némi javulást mutattak. Ezután számos dologra kezdtek el vizsgálni. HIDA vizsgálat eredménye a következő lett: "A radiopharmakon beadását követően a normálisnál nagyobb májvetület ábrázolódott. A choledoshus aktivitás kissé késve, a bélaktivitás jelentősebb késéssel ábrázolódott. A vizsgálat 45. percében fél Nitromint adása ellenére is még jelentős aktivitás észlelhető a perenchymában és a centrális epeutakban is. A 80. percben az aktivitás zöme a bélben és az epehólyagban látható, de még a parencyma is képvisel csekély aktivitást. Vélemény: elhúzódó transhepaticus és transpapillaris epepassage. Csökkent epehólyag működés." Közben vírus szerológiából egy lezajlóban lévő (kezelő orvos szóhasználata) adenovírus fertőzés lett pozitív, minden más negatív, valamint cöliákiát diagnosztizáltak nálam (vérből, később genetikai vizsgálattal és biopsziával is megerősítették - Marsh 3c). A cöliákia diagnózisa után az epe problémával kapcsolatosan semmilyen útmutatást nem kaptam. Fizikai tüneteim nincsenek, nem is voltak sem az epe gondokkal, sem a gluténérzékenységgel kapcsolatosan. A vizsgálatok közben az alábbi antitesteket is vizsgálták (SS-A (Ro), SS-B (La), JO-1, Sm/RNP, Scl-70, anti-ds DNA IgG, kardiolipin, P-ANCA, C-ANCA): mind negatív. Autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van és évekkel ezelőtt inzulinrezisztenciát is megállapítottak nálam. Jelenleg teljes gluténmentes étrendet tartok és próbálom a lassan felszívódó szénhidrátokat előnyben részesíteni az étrendemben, tekintettel a korábbi inzulin eltérésekre és a túlsúlyomra. A kérdésem az lenne, hogy kell-e a HIDA vizsgálat eredményével foglalkozni a továbbiakban (szükséges-e speciális diéta vagy további vizsgálatok)? Összefügghetnek-e a gluténérzékenység és ezek a májban, epében talált eltérések? Nagyon aggódom, válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a epeuti laboreltérés témában

        A leírt eltérések lehetnek a vírusfertőzés következményei, de akár a coeliakia okozta felszívódási zavar is eredményezhette. Azonban az eredmények sem adnak okot aggodalomra és ha panaszt és tünetet sem okoz, teendőt sem igényel (érdemes majd 2-3 hónap múlva a laborértékeket újranézni).

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 05., 14:45; Megválaszolva: 2017. június 05., 18:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor úr! 4 nappal ezelőtt a méhszáj sebemet kezelték és ezután a SILVER-Q hüvelykapszulát kell alkalmaznom 6 napig, majd a Gynoflor hüvelytablettát kell használnom. A problémám az lenne, hogy a nőgyógyásszal nem tudattam, hogy 4...
        Kedves Doktor Úr! Ételintolerancia vizsgálat (vérből) mérsékelt tejallergiát mutatott ki. A vizsgálat bőrgyógyászati problémák miatt volt szükséges. A vizsgálat kazeinre negatív lett, így nem világos számomra, hogy a tej mely...
        Tisztelt Doktor Úr ! Fogamzásgátló tablettát szedek (Lyndinette 20) Egy hónapja kezdtem el szedni, de mellette rendszeresen edzek konditeremben, és KÜLSŐ ARANYEREM keletkezett, nem tudom pontosan, hogy trombotizált aranyérről van-e szó,időként...
        Tisztelt Doktornő! Jó 7-8 hónapja vettem észre, hogy a jobb oldalon, a homlokom csúcsa felett, a hajas fejbőrömön van egy mélyedés, illetve ároknak nevezném, kb 10 centisnek mondanám, íves formájú, onnan fentről a haléntékomig halad...
        Üdvözlöm! Az én panaszaim már évek óta tartanak. A családban van visszeres, szívbeteg és cukorbeteg is. Nálam korábban még szívritmuszavart állapítottak meg és dohányoztam kb 4 évig. Az alábbi tüneteket vettem észre magamon: homályos...
        Üdvözletem. Neurológiàn kaptam egy Betahistin-ratiopharm 24mg tablettàt amiből 2×1et kell beszednem. Viszont a lábaim elkezdtek fàjni így elkezdeném szedni a detralexet is.a kérdésem, hogy a kettő gyógyszer együtt szedhető e?a màsik...
        Olyan kerdesem lenne, hogy a koldokom belseleje nyomasra nagyon faj 3-4napja , ha kohogok is beszur vagy ha tusszpgok. Illetve ha mondjuk hidat akarnek csinalni , ahogy megfeszul is nagyon faj. MITOL lehet ? Komoly a baj ?
        Tisztelt Doktor Ur! 27 hetes kismama vagyok, most készült egy vérvizsgálat, mely szerint a CMV Igg és CMV igm értékem is pozitív. CMV igg: (27 mol) pozitív CMV igm: (29) pozitív Aviditás magas (4 hónapnál régebbi fertőzés) Utolsó...
        Kedves Doktorok! Az utóbbi időben sajnos nem vagyokbtúl jóo. Augusztus elején, piros foltok jelentek meg rajtam...tobb vizsgalaton is túl vagyok a vastagbel tükrözéstől az alap allergologiai vizsgàlaton at a bőrgyógyàszig mindenen. Sajnos ezek...
        Tisztelt Doktornő! Ön szerint a gyereket akkor kell felöltöztetni, ha fázik, vagy akkor kell levenni a ruhát róla, ha melege van? Másképpen megközelítve a problémát: Inkább alul, vagy inkább túlöltöztessük a gyereket?