• Lehet szedni a két gyógyszert egyszerre?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Refluxra utaló tüneteim miatt írt fel Emozul (40 mg-osat) nevű gyógyszert gasztroenterológus. Elolvasva a betegtájékoztatót, láttam, hogy Citaloprám, imipramin vagy klomipramin (depresszió kezelésére használt gyógyszerek) szedése esetén tájékoztatni kell a kezelőorvost vagy gyógyszerészt. Én ezt nem tettem meg, mert nem kérdezte az orvos, hogy szedek-e más gyógyszert/gyógyszereket, magamtól pedig nem gondoltam erre. Scippa nevű antidepresszánst szedek, aminek a hatóanyaga az eszcitaloprám. Sajnos nem tudok visszamenni, hogy ezt elmondjam neki, mert magánrendelésen voltam, és a doktor úr nyaralás, családi dolgok miatt nem fog egy ideig rendelni. Kérdésem tehát az, hogy milyen jelentősége van annak, hogy én Scippa nevű gyógyszert szedek az Emozul mellett? Ha meg is említettem volna az orvosnak, akkor nem írta volna fel a gyógyszert? A két gyógyszer üti egymást, esetleg gyengít az egyik a másikon? Vagy mivel a Scippát nem írta a betegtájékoztató, hanem a Citaloprámot, ezért nyugodtan lehet szedni mindkettőt egyszerre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a gyógyszer-kölcsönhatás témában

        A két gyógyszer egymás plazmakoncetrációját emeli, emiatt a a Scippa dózisának csökkentése lehet indokolt.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. május 30., 23:48; Megválaszolva: 2017. május 31., 07:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: