• Vizelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Szakértő! Vizeletemben a Ca/kreatinin érték 0.08 Ahogy utananéztem , ez alacsony érték. A leletem többi értéke normális, a vérem kalcium, magnézium és foszfor értekei is. Lehet ennek köze az idönként fellépő ritmustalan szívverésemnek? Mivel okát ultrahanggal nem találják. Második kérdesem. Párom enyhe cukorbeteg, nem inzulinos. Magas a vernyomasa, lábszárain sok duzzadt ér látható. Említett lábszárain sok narancssárga pötty van melyeket megvakarva pirosak lesznek. Mitől lehet ez? Harmadik kerdesem szinten a paromra vonatkozik. Fél eve volt perforált vakbele mely alatt folyton böfögött. Sajnos ez azóta is megmaradt, és nagyon zavaró. Főként ha stresszes, akkor jelentkezik. Sok apró böfögés. Ez mitől lehet vajon? Köszönöm megtisztelő válaszát! T.: E.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a szerteágazó kérdések témában

        Kedves Kérdező! A vizelet kálcium /kreatinin hányados nincsen összefüggésben az észlelt ritmuszavarral. Néhány gyógyszer csökkentheti a kálcium kiválasztását a vizeletben, a Concor viszont nem szerepel ezen gyógyszerek között. A veseműködés kisfokú csökkenése esetén előfordulhat a vizelet kálciumtartalmának csökkenése, a mellékpajzsmirigy másodlagos túlműködése, D vitaminhiány esetén is megfigyelték a vizelet kálcium tartalmának csökkenését. A párja lábán levő elváltozásokat látatlanban nem lehet megítélni, mutassa meg háziorvosának vagy bőrgyógyásznak. A gyomorba került lenyelt levegő fokozhatja a gázképződést. A böfögést okozhatja szénsavas ital, gyümölcslevek, tejtermékek, egyes zöldségfélék fogyasztása. A gyors étkezés is okozhat ilyen panaszt. A hosszantartó böfögés hátterében állhat refluxbetegség is.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. május 27., 13:46; Megválaszolva: 2017. május 30., 21:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: