• Glutén- és laktózérzékenység esetén kenyérsütéshez felhasználhatók-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Plósz János! A fiam 42 éves éves glutén-és laktózérzékeny lett. Szeretnék neki kenyeret készíteni zöldségekből, magokból kukoricaliszt felhasználásával. Gitta nyersétel blogján /http://gittarawfood.blogspot.hu/2009/11/szendvics-uzsonnara.html/ vannak aszalható kenyerek, melyek különféle magokat tartalmaznak. A kérdésem az, hogy használhatok-e lenmagot, lenmaglisztet, szezámmagot és annak lisztjét, útifűmaghéjat, kendermagot, a bármelyik boltban kapható kukoricakeményítőt, sima élesztőt vagy sörélesztőt, chia magot, tökmagot, napraforgómagot, mogyorót, hajdinát, kölest, csicseriborsót? Kell-e valamire külön figyelni e két érzékenység miatt? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a laktóz és glutén érzékenység témában

        A laktóz-intolerancia miatt csak a tejcukrot kell kerülni, illetve laktáz enzimet használni (rágótablettában vagy cseppben). A glutén-érzékenység miatt (ha ez coeliákiát jelent) a búza, a rozs és az árpa kerülendő (illetve a nem gluténmentes jejölésű zab is), minden más fogyasztható.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. május 08., 08:47; Megválaszolva: 2017. május 08., 12:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: