• Campylobacter

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr, korábban tettem már fel kérdést Önnek ezzel a címmel itt: "Crohn"? Azóta túl van a fiam a Medrol szedésén, sajnos nekünk a tápszerre nem jól reagált, erősen vérzett mellette. A Medrol csökkentésekor, a 12mg-os szakaszban (40-ről indultunk), igazolódott tenyésztéssel egy Campylobacter fertőzés, ami gyógyszer nélkül 2 nap alatt javulni látszott, bár magas lázat, és véres székletet produkált, de csak két napig. Itt nem lett megkezelve, úgy tűnt, túl vagyunk rajta. A Medrol elhagyását követő néhány napon belül, felsőlégúti betegséget kapott a fiam (ez 2 hete nem múlik), visszajött a hasmenés, a vér a székletébe, valamint állandósult a hőemelkedés, lázat csak egyszer mértünk. Megint igazolódott a Campylobacter fertőzés, tenyésztés útján. Azóta Klacid 500 mg tablettát kap 5 napja naponta kétszer. Nem múlik a vérzés. A széklete sárga, véres-nyákos. Ön szerint van hatékonyabb gyógyszer jelen esetben? Előfordulhat, hogy ilyen rövid idővel a szteroid elhagyása után visszatámad a Crohn? Hogyan lehetne bizonyosan meggyőződni arról, hogy most mivel állunk szemben tulajdonképpen? Segíthet-e egy újabb tenyésztés, vagy vérvizsgálat, bármi?

        Dr. Plósz János válasza a Mo Crohn témában

        Tenyésztés, ha fertőzés igazolódik, antibiotikum reziszetncia vizsgálat, ennek megfelelő kezelés segíthet illetve vastagbéltükrözés, hogy milyen jellegű eltérés van jelen. Ha a Crohn aktivitása okozza a panaszokat, a steroid dózis visszaemelése segíthet, valamint a biológiai terápia mérlegelése (ennek előfeltétele, hogy a fertőzés, mint ok,ki legyen zárva).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. május 07., 13:50; Megválaszolva: 2017. május 07., 15:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: