• ferritin szintem túl magas

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, kérem szíves tanácsát milyen irányban folytassam a kutatást: ferritin szintem decembertől kezdve fokozatosan emelkedik 315-ről 478 ug/L-re, refencia 300; C reaktiv 0,35mg/L, ref: 5.; vas, transferrin, transzf. telitettség, teljes vaskötö kapacitás: normális; lipáz: normális; amiláz kissé emelkedett; AFP, CA 19-9, PSA: normális CA 72-4: nincs mérve 2 hete nem fogyasztok C vitamint, 0,2 L bort ittam és 2x ettem kevés vöröshúst. Mégis 2 hét alatt is emelkedett 447-ről 478-ra a ferritin. Nekem laikusnak ellentmondásosak az adatok. Érdemes lenne a CA 72-4-t is méretnem? Köszönöm.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Tumormarkerek témában

        Kedves Kérdező! Az emelkedett ferritin szint hátterében májkárosodás illetve rosszindulatú betegség is állhat. A CA 72-4 elsősorban gyomor daganat esetén mutat eltérést, egyéb emésztőszervi rosszindulatú daganatoknál az AFP, CEA, CA19-9 adhat kóros eredményt. A kóros laboratóriumi eredményt mindig a fennálló panaszokkal , észlelhető eltérésekkel együttesen kell értékelni. Nem derül ki, hogy a laborvizsgálatok pontosan miért készültek, milyen más, képalkotó vagy endoszkópos vizsgálat történt eddig. A további lépések ennek függvényében lehetségesek, így ha nem történt volna, akkor elsőként hasi ultrahang vizsgálatot és gyomortükrözést gondolnék. A kivizsgálás menetét beszélje meg háziorvosával.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. május 05., 19:27; Megválaszolva: 2017. május 07., 10:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó