• Magas koleszterin szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Egészségtudatosan táplálkozó, sportos, fiatal nő vagyok. Testalkatom inkább vékony, BMI-m: 20,1. Problémám az évek óta magas össz.koleszterin (legutóbb 7,0 mmol/l) és LDL koleszterin szint (legutóbb 4,81 mmol/l), illetve 16 éves korom óta emelkedett a vérnyomásom (szinte mindig 140-150/85-90 körüli). Emellett PCOS-em és Inzulinrezisztenciám is van. Családunkban mindkét ágon, mindenkinél vannak koleszterin, vérnyomás, szív,- és diabétesz gondok. A háziorvos a laborjaimra mindig csak annyit mond, hogy kerüljem a zsíros ételeket... Azt elengedi a füle a mellett, hogy csak a csirkemell filét és a karajt eszem meg, mert undorodom a zsíros húsoktól; hogy főzéshez csak és kizárólag oliva olajat használok. Tejtermékeket ritkán fogyasztok, akkor is csak a 0%-os, és cukormentes változatát az IR miatt. Szigorúan tartom évek óta az IR diétát, mert babát szeretnénk; ezért kerülöm a fehérlisztet is, és csak teljes kiőrlésű pékárut fogyasztok. Tehát úgy érzem, hogy étkezéssel én már ennél többet nem tudok tenni azért, hogy javuljanak az értékeim; sőt, inkább úgy néz ki, hogy mindezek ellenére is egyre romlik... Kérdésem az lenne, hogy tényleg normális dolog ez ilyen életmód mellett nálam, mellyel nem kell foglalkozni? Lehet-e ez örökletes tényező, melyre sehogy sem lehet hatni? Kell-e kezelni, vagy ilyen életmód mellett nem lesz gondom belőle később? Köszönöm, hogy időt szánt kérdésem elolvasására, megválaszolására!

        Dr. Molnár Dóra válasza a koleszterin szint témában

        Kedves Kérdező, Önnek igaza van, a kérdéssel foglalkozni kell. Valóban magas a koleszterin szintje, amely lehet genetikai eredetű is, ebben az esetben csak diétával általában nem lehet megfelelő szintre csökkenteni. Többféle terápia létezik, de azt, hogy Önnek melyik a legjobb, csak vizsgálat után lehet megmondani. Orvosi egyetemi központokban van lipidológiai szakrendelés, érdemes lenne felkeresni a további teendők megbeszélésre érdekében. Korábbi leleteit is vigye magával. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. május 05., 13:20; Megválaszolva: 2017. május 08., 22:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: