• Vérvétel lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor/doktornő! A vérkép leletemben az alábbi eltérések vannak : serum cholesterine: 5,3 mmol/l (ref. tartomány 3,9 - 5,2) vvt szám: 4.81 T/l (ref. tartomány 3.80 - 4.50) MCH: 1.67 fmol (ref. tartomány 1.70 - 2.00) neutrophil (pero)%: 41.60 (ref. tartomány 50.00 - 65.00) lymphocita% : 44.30 (ref. tartomány 25.00 - 40.00) eosinophil% : 5.10 (ref. tartomány <5.00) basophil % : 1.50 (ref. tartomány <1.00) basophil absz : 0.11 G/l (ref. tartomány < 0.09) 19 éves lány vagyok. Kellene ezen értékek miatt aggódnom? Esetleg utalhat valamilyen betegségre?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a laborlelet témában

        Kedves Kérdező! A koleszterin értéke a normál értéket éppen csak meghaladja, nincs különösebb jelentősége. A vörösvértestszám kicsit emelkedettebb, de amennyiben nincs semmilyen panasza, nem feltétlenül kóros. Amennyiben Ön például rendszeresen sportol vagy testmagassága, testsúlya átlag feletti, akkor ez nem kóros eltérés. A vérképben a neutrophil- lymphocita arány utóbbi irányában tér el, ennek lehet magyarázata egy korábban lezajlott vírusfertőzés is. Az eosinophil sejtszám allergiás megbetegedésben is megemelkedhet.A leírt eltérések nem adnak okot aggodalomra, de a laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival, a betegvizsgálatkor észlelt eltérésekkel együttesen kell értelmezni.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. április 25., 22:02; Megválaszolva: 2017. április 27., 20:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: