• hasnyálmirigy?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Kb 1 év év óta vannak köldök táji panaszaim és sokat fogytam. Tavaly gyomorhurutom volt ami idén elmúlt, savcsökkentőkkel kezelték, de közben helikobaktert is elkaptam 1 éven belül két alkalommal 2016 január és 2016 november vége. Tavaly diagnosztizált helikobakterre és most februárban fogpótlás is emelet dózisú antibiotikumot kaptam mindhárom alkalommal.. Kb 1 hónapja hasi fájások jöttek és teljes étvágytalanság. De nem az antibiotikum után hanem rá jó 3 hétre .Probiotikumot szedek 3 hete. Közben a székletem is megváltozott sárga és uszik a vizen(nem hasmenéses) nem süllyed le. A házidoki azt mondta lehet hogy hasnyálmirigy. Tavaly volt gyomortükrözés, vastgabél tükrözés CT és vékonybél CT is a fogyás miatt vizsgáltak. Sehol semmi két kis polipon,gyomorhuruton kivül. Idén viszont a székletváltozás, étvágytalanság, hasfájás miatt a házidoki elküldött UH-ra és vérvételre. Az UH-n a doktornéni azt mondta nagyon szép a hasnyálmirigy , vékony vagyok ezért jól látható. Az epénél kis 2mm folt ,zsirfolt?! ami nem vészes azt mondta. A vérvétel is negatív , levették a CA19-9 tumormarkert ami 6 egység volt , tavaly 1 egység ,de 30-ig normális. Viszont a háziorvos azt mondja a széklet miatt ez inkább hasnyálmirigy probléma , s ezért nem tudok hízni. Most kicsit megijedtem, CT-t javasolt de 1 éve voltam már és nem akarom kitenni magam még egyszer ennyi sugárzásnak. Mit javasol , lehet ez valami bélprobléma vagy tényleg inkább hasnyálmirigy? Tavaly nem voltak hasi fájdalmaim se rossz székletem ,szóval nagyon tanácstalan vagyok. Igaz akkor is fogytam ,majdnem 1 évig savcsökkentőt szedtem. Most A hasi fájdalom nem erős inkább tompa ,és nagyon sok gáz jön főleg éjszaka és hajnalban. köszönöm válaszát és tanácsait.

        Dr. Plósz János válasza a fogyás témában

        Én inkább kombinált probiotikum kúrát javasolnék (legalább 1 hónapig). E mellett érdemes lehet átmenetileg emésztőenzim-pótlást is megpróbálni (Pangrol, Kreon). A hasi CT ismétlése szerintem sem vinné előrébb a folyamatot.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. április 01., 15:06; Megválaszolva: 2017. április 01., 19:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: