• 3 éve tartó probléma, mégis mit tehetnék?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Számos antibiotikum kúrán, CNS-kúpokon, hüvelyflóra visszaállító készítményeken vagyok túl, amelyeket 2-3 havonta ismételnem kell. Ötlenem nincs mi ez a makacs dolog, ami ilyen szinten betámadott hogy nem ereszt, de őszintén megmondom, el vagyok keseredve. Legutóbbi orvoslátogatásom alkalmával (ez tavaly volt) a vizsgálat eredménye vegyes baktérium lett. Miután a kezelés lement, az orvos közölte, idézem: "Hát mindenkinek ilyen szokott lenni" és elküldött azzal hogy most már rendben vagyok, mondván a kezelés használt, de ismételt vizsgálat hogy tényleg segített az antibiotikum és a kúp, nem történt. Együttlétek után jelentkezik a probléma, amint hámsérülés történik másnapra égő, viszkető érzést tapasztalok, ami gyógyszerek és kúp nélkül nem múlik el. Az ilyen kezelések alkalmával páromat is kezelték tehát elvileg utána rendben vagyunk. Elvileg. A gyógyszerek és kúpok után kb. 3-4 együttlétet követően a probléma újra előjön. Mintha addigra szépen leépülne a hüvelyflórám. Fogamzásgátló gyógyszert szedek. A gyógyszer okozhat ilyet? Vagy lehetséges hogy az ondó ennyire megborítja a ph-mat hogy ennyire képtelen a védekezésre a szervezetem? Tudna javasolni valamit, ami hosszútávon képes fenntartani a hüvelyflóra védekezőképességét, és ezáltal megkímélni ennyi beszedett antibiotikumtól? Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A hüvelyfolyást okozó betegségek kezelése a ma már elterjedt, hüvelyben alkalmazható gomba elleni, baktérium elleni kúpokkal, hüvelytablettákkal és hüvelygélekkel történik. A krónikus, visszatérő betegségek esetén vényköteles gyógyszeres kezelésre szájon át van szükség. Fertőzéses megbetegedések esetén a széles hatáskörű antibiotikum tabletták szedése mellett ajánlott a gombaellenes hüvelykúp illetve a hüvelyflórát helyreállító probiotikus hüvelykapszula alkalmazása, hogy a hüvelyflóra egyensúlya helyreálljon, és az így kialakuló savas közeg megakadályozza a későbbi fertőzések kialakulását. Emellett gyakran szükség van a férfi partner kezelésére is. Nekik ugyanis sok esetben egyáltalán nincs panaszuk, mégis hordozzák azokat a kórokozókat, amelyek a hüvelyfolyást előidézik. Ma már általában rövid, akár egy tablettás kúrát szokás javasolni. Hüvelyváladék tenyésztése jön szóba a visszatérő folyás miatt,ennek birtokában célzott antibiotikus kezelés szükséges. A partner egyidejű kezelése,illetve urológiai szakvizsgálata is javasolt. Ezután a normál hüvelyflóra helyreállítására,fenntartására alkalmazható további kezelés.


        Kérdés: 2017. március 27., 08:35; Megválaszolva: 2017. március 27., 20:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: