• Méhnyak elégtelenség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Problémám a következő: 6 év várakozás után a 3. lombik beültetésünk dupla örömöt hozott nekünk: ikerbabáink fogantak. Sajnos, az addig problémamentes terhességem csupán a 20. hétig tartott... Vizesebb folyás miatt kerestem fel az ügyeletet- görcsök, vérzés sosem voltak. Akkor 2 ujjnyi nyitott méhszájat, és hüvelybe boltosuló magzatburkot állapítottak meg. (1,5 héttel korábban a terhesgondozáson még zárt volt a méhszáj.) Tokolysis és teljes ágynyugalom ellenére a burok 3 nappal később megrepedt; elveszítettük az amúgy egészséges gyermekeinket... A történések hátterében sem fertőzést, sem magzati okot nem találtak. A diagnózis: Incompetentia cervicis Sajnos -az ikerterhességen kívül- egyéb hajlamosító tényezők is fennállnak nálam a fenti diagnózisra: 2x operált, belső méhszájat is érintő méhsövény, generalizált kötőszöveti gyengeség (sokízületi hypermobilitás, mitrális prolapsus, anus prolapsus). Azt kérdezném Öntől, hogy mit tehetnék, hogy legközelebb ez ne ismétlődhessen meg egy újabb terhességnél? Ha emelgetek -betegmobilizálást végzek, sportolok; az tovább ronthat-e a méhnyak elégtelenségen? Ön mikor javasolná legkorábban az újabb, fagyasztott beültetést ilyen események után? (Mi szeretnénk a lehető leghamarabb újra próbálkozni; így is régóta várunk már...) Ha én Rh negatív vagyok , a párom pedig pozitív; és emiatt immunizáltak; akkor ez miatt kell-e várnunk a következő beültetéssel? Köszönöm, hogy időt szánt kérdésem elolvasására, megválaszolására!

        Dr. Tekse István válasza a vetélés témában

        Kedves Kérdező! Szerintem 2 menstruációs ciklust követően nincs akadálya FET programnak. Tekintettel előzményeire - bár ellentmondóak a tanulmányok az eredményeket illetően - cerclage műtét ( méhnyak zárás ) esetleg megfontolandó. Ha kapott antiD-t ( gondolom erre gondolt az immunizálás kapcsán ) emiatt nem kell várni. Üdvözlettel Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu


        Dr. Tekse István
        Szülész-nőgyógyász
        TervezettBaba szakértő
        Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Tekse István

        Kérdés: 2017. március 25., 14:40; Megválaszolva: 2017. március 27., 08:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: