• Mellékhatás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Körülbelül egy hete Azi Sandoz 500 mg tablettát vettem be, hörgős megbetegedésre Magyarországon voltam még. Mivel úgy éreztem rosszul vagyok tőle, remegtem és émelyegtem, nem mertem belőle többet bevenni.Így az ajánlott 3x1szem helyett 1et vettem be. A tabletta bevételével időben, de nem tudom a kettőnek van e köze egymáshoz, szúró fájdalmat kezdtem érezni lágyék tájon, ami üléskor fokozódik. Időközben eljöttem otthonról és külföldön vagyok és újra dolgozom. Jelenleg az itteni orvosok egyike sem tudott időpontot adni de az is lehet a probléma nem háziorvos jellegű.A háziorvos asszisztense az javasolta menjek be a kórház sürgősségi osztályára mivel már csak ott kaphatok rövid időn belül ellátást. Oda kéne mennem? Mivel fájdalmam volt elmentem a helyi gyógyszertárba, ahol a patikus a panaszaim alapján csináltatott velem egy gyors tesztet húgyúti fertőzésre, ami pozitívnak bizonyult. Vizelésnél nem érzek égető érzést és nem is kell gyakran mennem, viszont némi csípő váladék keletkezését érzem napközben. A panaszomra kaptam tőzegáfonyás készítményeket és egy porállagú antibiotikumot (Monuril 3g), amit egyszer kellett bevenni. A fájdalomnak 3 nap múlva kell elmúlnia. Most tartok másfél napnál. A fájdalom erős haspuffadással és puha hasfallal jár, ami még jobban aggaszt. Mai új tünet ként hideg, a combok felé sugárzó, bizsergő érzés jött ki, ami eddig nem volt. A kérdésem az, hogy ez valóban egy húgyúti fertőzés lefolyása lehet és független az AZI Sandoz bevételétől? Mellékhatásról nem beszélhetünk? Ebben az esetben a kapott antibiotikum hat és az újszerű hideg,szúrós fájdalom a gyógyulás része? Vagy az állóképességet igénybe vevő fizikai munka, megerőltetés hozta volna ki a fájdalmat? Ha nem múlna el a fájdalom milyen orvoshoz forduljak? Lehet a probléma nőgyógyászati eredetű?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a hasi panasz témában

        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani. Panasza nem egyértelműen húgyúti jellegű, lehet nőgyógyászati eredetű is, hiszen, mint írja „némi csípő váladék keletkezését érzem napközben” miközben húgyúti fertőzésre jellemző vizelési panaszokat nem említ. A vizeletteszt pozitivitását okozhatja hüvelyi folyás is. Hasi puffadása hátterében valóban állhat előzetes antibiotikus kezelés is, viszont amennyiben nem múlik, bélgyulladás is lehet a hátterében . Mind a nőgyógyászati panasz, mind a hasi panasz kisugározhat a combok irányába. Javasolnám, hogy elsőként keressen fel nőgyógyászt.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. március 17., 12:31; Megválaszolva: 2017. március 20., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: