• Cerazette szedése 44 éves kortól

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 44 éves vagyok, 3 hete voltam nőgyógyásznál, a citológia p1 lett. Hosszú, 9 napos menstruációim vannak, 2-3 napig bő vérzéssel. Az életminőségemet rontja ez, illetve a munkámban is zavaró (terepre is járok, helyszíni szemléket tartani, építésügyben dolgozom). Alig van 3 hetem vérzés nélkül, pontosabban nincs is, mert a ciklusaim 25 naposak. Az orvos a méhen belüli hormonadagoló spirált javasolja, de én attól nagyon idegenkedek, mivel szülni se szültem és kényes is vagyok, ez a mostani nőgyógyászati vizsgálat is sok panaszt okozott, vérzett a méhszájam mintavételkor és a menstruációm is rosszabb volt még a szokásosnál is. Most 3 hónapra kiegyeztünk abban, hogy szedek Cerazett-et, aztán felteszi a spirált, ha megbarátkozom a gondolattal. Én inkább a tablettát szeretném szedni, azt szeretném megtudni, hogy pár évig még szedhetném-e a Cerazett-et folyamatosan. Már szedtem 4-5 évig, akkor nem okozott panaszt. Egy éve abbahagytam, de megint ugyanúgy ellehetetleníti az életemet a sok vérzés. A trombózis kockázata és a máj igénybevétele miatt se javasolja az orvosom a tablettát. Én sok helyen olvasom, hogy a Cerazette, mivel csak progeszteront tartalmaz, ezért akár 50 éves korig is szedhető. Kérem legyen kedves segíteni, Önnek mi erről a véleménye, hogy ebben a korban milyen kockázati tényezővel járna, ha szedném még pár évig a Cerazett-et. Az életminőségem teljesen jó volt, amíg szedtem. Válaszát várom és köszönöm! Tisztelettel: Tóthné

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        A leírt fogamzásgátlót lehet alkalmazni akár 50 éves korig is. A trombózis kockázat nagyobb a fogamzásgátló tablettát szedőknél, mint a nem szedőknél. A csak progeszteront tartalmazó tablettát szedőknél, így az alkalmazott készítményt szedők esetében alacsonyabbnak tartják a kockázatot, mint az ösztrogént is tartalmazó (kombinált) tablettát szedőknél. Korábban már alkalmazta probléma mentesen,bizonyosan most sem okoz problémát.


        Kérdés: 2017. március 17., 08:30; Megválaszolva: 2017. március 19., 21:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: