• Crohn-betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr, szeretnék véleményt kérni Öntől, gyermekem jelenlegi állapotát illetően, olyat, ami a gyulladásos bélbetegségre vonatkozik, az előzmények tükrében. Kérem írja le számomra is érthetően, hogy valójában mit jelentenek pontosan a szövettani vizsgálat eredményében szereplő latin kifejezések. 2016 decemberében felső légúti betegség kapcsán kapott a fiam antibiotikumot (kétfélét egymást követően). Aztán jött az influenza, magas lázzal, és folyamatos hasmenéssel. Négy tünetmentes nap után ismét jelentkezett a hasmenés, amihez hőemelkedés társult, 10 nap után kerültünk gasztroenterológiai szakrendelésre, akkor már véres széklettel (nem tudjuk, hogy ezt megelőzően volt-e vér a székletében, mert azt sajnos addig nem figyeltük), erősen legyengült állapotban. Mostanra lettek eredményeink, ezeket bemásolom ide: Kórszövettani eredmény I. A termianlis ileumból származó biopsziában vékonybél nyálkahártyarészlet látható. A lamina propriában focalis aktív krónikus gyulladás mellett néhány fókuszban cryptitis jelei is megfigyelhetőek. Pseudopyloricus metaplasia nem látható. A gyulladásos beszűrődéshez focalisan a bolyhok rövidülése és kiszélesedése társul. Több szintet megvizsgálva epitheloid granulomát nem látni. Paraziták nem észlelhetőek. Dysplasia és malignitás jelei nincsenek. A szöveti kép focalis aktív, krónikus ileitisnek felel meg. II: A coecumból származó biopsziában vastagbél nyálkahártyarészletek láthatóak. A crypták focalisan enyhe fokú abnormitást mutatnak, amihez egy-egy fókuszban neutrophiles cyptitis társul. Focalisan a krónikus gyulladásos sejtek száma is emelkedett a lamina propriában és több szintet megvizsgálva, egy viszonylag laza szerkezetű epitheloid granuloma megfigyelhető. Parazitákat nem látni. Dysplasia és malignitás jelei nem figyelhetőek meg. A klinikai kérésnek megfelelően formális eosinophil granulocyta számlálás megtörtént. A terminalis ileumból származó biopsziában egy nagy nagyítású látótérben átlagosan négy eosinophil granulotcyta látható, míg a vastagbél nyálkahártyában átlagosan kettő eosinophil granulocyta figyelhető meg. A szöveti kép a klinikai differenciál diagnózisban felvett eosiphil colitist nem támogatja. Megjegyzés: Mikroszkóposan focalis aktív krónikus ileitis és focalis aktív krónikus colitis látható granulomával. A megfelelő klinikai kontextusban a szöveti kép enyhe aktivitásti jeleket mutató Crohn-betegségnek megfelel. Klinikai korrekció szükséges. Diagnózis: I. Terminalis ileum: Focalis, aktív, krónikus ileitis. II: Coecum biopszia: Focalis, aktív, krónikus colitis granulomával. Szöveti kép mikroszkóposan enyhe aktivitást mutató Crohn-betegségnek megfelel. Kérdésem lenne még az is, hogy a Modulen IBD tápszerrel mennyi ideig érdemes próbálkozni, mert nagyon nem szeretnénk szteroidot adni a gyereknek, de hét napja issza a tápszert, és napi három nyákos-véres híg széklete van mellette. Előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a Crohn-betegaség témában

        Az endoscopos kép illetve leírás nélkül elég nehéz érdemileg nyilatkozni. A vékonybél (terminalis ileum) képe enyhe, nem specifikus gyulladást mutat, de a vakbélből (coecum) vett mintában lévő granuloma (speciális küllemű sejtek alkotta csoportosulás) viszonylag specifikus Crohn-betegségre. Ennek ellenére a klinikai lefolyás illetve utánkövetés tudja majd eldönteni, hogy egy egyszeri antibiotikum okozta vékony- és vastagbélgyulladás vagy induló Crohn-betegség a probléma. A Modulen mellékhatást nem okoz, így a használata tartósan is javasolt. Mindenképp javasolnám probiotikum pár hetes használatát és ha nem alakulnak a panaszok, lokálisan a bélben ható szteroid-származék (budesonid) segíthet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. március 12., 15:07; Megválaszolva: 2017. március 12., 17:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: