• szegycsonti fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Évek óta visszatérően (hol napokig, hol 1-2 nap, vagy akár hét kihagyás után néhány napon keresztül) a szegycsontomban, a két bordaív között folyamatos nyomást érzek. Ez sokszor társul étkezés utáni erős puffadással. Sportoláskor (úszom és biciklizem) ez az érzés általában enyhül. Kb 10 kiló túlsúlyom van, refluxra már többféle gyógyszert kaptam, amelyek ezt a nyomást nem befolyásolták. A szegycsontomon elől, a két bordaív között lévő kisebb pingponglabda szerű "csomó" eléggé megnagyobbodott. A nyomás éhgyomornál, és telítettségnél egyaránt fennáll. Sokszor mechanikusan, egy tárgy felemelésénél jön elő és marad napokig. Kardio CT-n voltam amely teljesen negatív lett, a közelmúltban a gasztroszkópia is csak a refluxot mutatta ki a nyelőcsőben és a gyomorban. Megköszönöm, ha tud segíteni, hogy egyáltalán milyen szakorvoshoz érdemes fordulnom. Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel Hajdu László Kód: KMSU

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        A szegycsont mögötti nyomást okozhatja az, hogy a gázos belek miatt megnövekszik a hasűri nyomás és ez felnyomva a rekeszizmot (akár szívbetegségre utaló panaszokat is okozva). Ha fizikális előboltosulást észlel, az hasfali sérv jele lehet, sebészeti szakvizsgálat javasolt. Az objektív puffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. március 07., 10:18; Megválaszolva: 2017. március 07., 17:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: