• Hasi fájdalom oka?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr! Jobb oldali /égető érzés fájdalom miatt, amit kb. 1 éve érzek/ hátba kisugárzó, vagy hátból hasba sugárzó fájdalom miatt virtuális colonoscopia vizsgálatot végeztek, a vizsgálat lelete: Levegővel való feltöltést követően a vastagbélkacsok jól feltágultak, mindkét colon flexura területén közepes-nagy mennyiségű, a colon transversum és colon ascendens lumenében kevés folyékony béltartalom ábrázolódik, mely kis polypusokat elfedhet. Organikus folyamatra utaló kóros bélfal megvastagodás, vagy stenoticus bélszakasz nem észlelhető. Amennyire a híg béltartalom mellett megítélhető, a colon transversum, oralis harmadában egy nyálkahártyaredő szomszédságában, 10*4 mm-es hosszúkás körülírt nyálkahártya megvastagodás figyelhető meg. Az ábrázolandó csontokon mérsékelt degeneratív eltérések látszanak. A vizsgálati volumenbe kerülő mellkasi szeleteken érdemi kóros eltérés nem figyelhető meg. Vélemény: Kissé korlátozott értékű vizsgálat. Organikus folyamatra utaló kóros bélfal megvastagodás, vagy stenoticus bélszakasz nem látható. A colon transversum oralis harmadában apró, polypusra suspect képlet ábrázolódik. Egyebekben, érdemben negatív hasi és kismedencei status. A kérdésem az lenne, hogy a lelet / baj van-e? daganatos betegség fenn áll? / indokolja a hasi fájdalmat? A továbbiakban hova menjek, hogy a végére járjak a fájdalom okának. Esetleg reumatológiai /idegfájdalom/ is okozhatja a hasi , hátba sugárzó fájdalmat. Válaszát, tanácsát előre köszönöm. Tisztelettel: Ancsa

        Dr. Plósz János válasza a virtualis colonoscopia témában

        A lelet nem indokolja a hasi fájdalmat. A leírt eltérés hátterében felmerül vastagbél-polyp lehetősége, de ezek panaszt nem okoznak, ugyanakkor mindenképp érdemes endoscoposan tisztázni az eltérést és ha tényleg van, akkor eltávolítani, mert a vastagbél-polypokból vastagbélrák alakulhat ki. A fájdalom oka lehet idegi, de reumatológiai is, érdemes ezen irányokba is vizsgálódni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. március 07., 06:55; Megválaszolva: 2017. március 07., 16:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: