• PCO-ra lehet szedni fogamzás gátlót?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot Doktorúr kérdésem az lenne hogy pcos-beteg vagyok kb 13 éves korom óta.most 23 vagyok férjemmel szeretnénk babát ezért járok egy magánorvoshoz,4.dik hónapja szedem a Dienille fogamzásgátlót,viszont ebben a hónapban a megvonásos vérzés elmaradt a 6.dik napon volt egy pici pecsételés és azóta semmi (eddig minden rendbe volt) mi lehet a vérzés kimaradásának az oka és egyáltalán miben segít ez a gyógyszer ha babát tervezünk ? az orvosom kérdeztem miért nem jött meg nem mondott semmit csak hogy szedjem tovább ön szerint ? ha jól tudom fogamzásgátló mellett nincs peteérés így a terhesség kizárható ? tesztet tegnap este csináltam negatív lett teszteljek megint vagy kezdjem meg a következő levelet ? előre is köszönöm válaszát Tünd

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        Minden fogamzásgátló gyógyszer rendelkezik bizonyos fokú férfi nemi hormon elleni (ún. antiandrogén) aktivitással, de ez egyes hatóanyagoknál kifejezettebb, így a fent leírt tünetekkel rendelkező hölgyeknek célszerű ezen gyógyszerek felírása - ezért is fontos, hogy a fogamzásgátló felírását különösen első alkalommal nőgyógyász végezze. A fogamzásgátló tabletta szedése általában rendezi a menstruációs zavart. Kifejezettebb tünetek esetén, illetve egyértelműen diagnosztizált PCOS fennállásakor egy speciális hatóanyagot (ciproteron-acetátot) tartalmazó tabletta ajánlható, melynek antiandrogén hatása a legkifejezettebb, szedésének módja és fogamzásgátló hatása pedig megegyezik a többi fogamzásgátló tablettáéval. A PCOS gyógyulásának nyomon követése hormon- és ultrahangvizsgálatokkal lehetséges Amennyiben a PCOS-es fiatal hölgy még nem kíván családot alapítani, fogamzásgátló tabletta szedése lehet javaslat.Terhességet szeretne akkor a fogamzásgátló helyet a következő kezelés jön szóba. A PCOS gyógyítható, és mint minden betegségnek, ennek a gyógyítása is akkor a legsikeresebb, ha minél előbb elkezdődik. Kivizsgálásában és kezelésében együtt kell működnie a belgyógyászendokrinológusnak és a nőgyógyásznak. Enyhébb esetekben elegendő lehet egy anyagcserére ható gyógyszer (metformin) szedése is, amelyet jelenleg hivatalosan csak belgyógyász szakorvos írhat fel. Ha ez önmagában kevés, lehetőség van a peteérés gyógyszeres stimulálására, ennek többszöri sikertelensége esetén pedig laparoszkópos nőgyógyászati műtét elvégzésére is, amely során a petefészkek PCOS esetén megvastagodott külső tokját több helyen kilyukasztják, ezáltal lehetővé téve az érett petesejtek kiszabadulását a petefészekből. Ha ezek a kezelések sem hoznak eredményt, általában csak a mesterséges megtermékenyítés marad mint végső megoldás az áhított gyermekáldás eléréséhez.


        Kérdés: 2017. március 06., 12:47; Megválaszolva: 2017. március 06., 16:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: