• Talán reflux ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Plósz J.Doktor ÚR ! Pár hónapja büfögési rohamok kínoznak, amik teljesen random módon törtek-törnek rám.Van amikor reggel ébredésnél éhgyomorra is előfordult már.Néha olyan mélyről jövő köhögés és hányinger is szokta kísérni.Gyomorpanaszaim nincsenek a nyelőcsövem nem szokott fájni. Nem dohányzom, nem iszom szénsavas üdítőt és csak néha kávézom.Naponta többször eszem kisebb dózisokban, de kerülöm a zsírosabb kajákat.A testsúlyomat is átlagosnak mondanám 178cm/80kg. Háziorvos fordultam egy hónapja,aki esténként egy szem Pantoprazole-Teva 20mg szedését ajánlotta.A panaszaim csökkentek de nem múltak el teljesen ezért két héttel ezelőtt a gyógyszer adagot felemelte 40mg-ra. Reggelente nem igazán tudok enni, olyan "nincs étvágyam szindróma", és álmatlanságban szenvedek.Többször felébredek hajnal 2-3 óra körül és már nem tudok visszaaludni.Létezhet-e, hogy a gyógyszer okozza ? Jelenleg itt tartok most. Szükséges lehet-e részletes belgyógyászati vizsgálat(bár a tükrözéstől nagyon tartok)ezek után ? Amennyiben mód és lehetőség van rá szívesen felkeresném Önt a Kenézyben hiszen én is debreceni vagyok. Köszönettel : N.L.

        Dr. Plósz János válasza a böfögés témában

        A fokozott böfögés mindenképp levegőnyelés eredménye (a gyomorban nem képződik gáz, így azt a levegőt, amit a böfögéssel visszajuttatunk, előtte le kell nyeljük). A levegőnyelés természetes folyamat, de az erre hajlamos egyénekben ez erősen felfokozódhat. Ha már reggel is jelentkezik, felmerül, hogy éjszaka nincs rendben az orrlégzése, a szájlégzés miatt kiszárad a garatnyálkahártya és a fokozott nyéltermelés miatt sok levegőt nyelhet. Ha ez az eset gyanús, akkor fül-orr-gégészeti szakvizsgálat segíthet. Addig is a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segíthet a problémán.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. február 26., 14:08; Megválaszolva: 2017. február 26., 15:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        19.heti terhességi UH placenta érettsége 1. Kell aggódnom?
        Kedves Doktornő! A csatolt lelet alapján kérem mondja meg, hogy jelen pillanatban (a lelet készülésekor) van-e Chlamydia fertőzésem? Tehát, hogy ez valamikor csak volt, vagy jelenleg is van? Egyik orvos szerint nincs, egy másik szerint...